Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEMEENTE BETAALT TOCH MEE AAN AZC VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen betaalt wel degelijk mee aan het drijvend asielzoekerscentrum (AZC) in de buitenhaven. Dit wordt duidelijk uit de beantwoordingen van vragen die raadslid Nol Kloosterman (AOV) heeft voorgelegd aan het stadsbestuur. Hieruit blijkt dat de gemeente betaalt voor de inzet vanuit de crisisorganisatie, de zorg voor de openbare orde en veiligheid en de communicatie met bewoners. Dit zijn, volgens het stadsbestuur, geen extra kosten. ‘Het zou ook ongebruikelijk zijn dat overheidsdiensten hiervoor uren bij elkaar in rekening brengen’, meent men op het stadhuis.

Het COA vergoedt alle kosten die de gemeente maakt met betrekking tot de realisatie (o.a. huur, beveiliging). Ook vergoedt het COA alle kosten met betrekking tot het gebruik van het opvangcentrum, die vallen buiten de reguliere taken van de gemeente (o.a. gas, water, licht).

Het AOV brengt in herinnering dat tijdens de eerste gesprekken tussen de fractievoorzitters van de gemeenteraad en het stadsbestuur gelijk de toezeggingen is gedaan door het college dat het Vlaardingen financieel niets zou gaan kosten. In de raadsvergadering van 14 oktober heeft de gemeenteraad geeist dat álle kosten voor de opvang vergoed worden door het Rijk en het COA. Daarnaast is er de memo van het college van 14 oktober waarin staat dat het COA de kosten van de opvang van asielzoekers voor haar rekening neemt.

Er zullen in Vlaardingen problemen ontstaan wanneer het COA niet opdraait voor de ambtelijke kosten, zo liet het AOV onlangs al weten. Kloosterman: ‘Tijd besteed aan de opvang kan namelijk niet tegelijkertijd ingezet worden voor zwaarwegende reguliere werkzaamheden, zoals; de uitvoering van het herstelplan (voor een financieel gezond Vlaardingen); de druk op het Sociaal Domein; het realiseren van flexwoningen voor diverse doelgroepen; het opvangen van dak- en thuislozen; de grote woningbouwopgave.’

Volgens het AOV ligt het voor de hand dat die zwaarwegende reguliere werkzaamheden (grote) achterstand gaan oplopen indien de beschikbare ambtelijke inzet op een ander dossier wordt ingezet.

6 reacties op “GEMEENTE BETAALT TOCH MEE AAN AZC VLAARDINGEN

 1. Wie gaat er opdraaien voor de kosten van de vernielingen die zij gaan aanrichten?
  Wie gaat straks hun huizen betalen?
  Wie gaat er voor de inrichting van hun huizen betalen?
  Wie gaat straks hun uitkering betalen?
  Wie gaat de medische kosten en opleidingen betalen?

  1. Dat hele rode kruis mogen ze afschaffen Kareltje, wat die misbaksels de laatste jaren aan profiteurs uit zee hebben opgevist is door geen land te financiëren.

 2. Ik vermoed dat de bewoners van de Pelmolen onze burgemeester eeuwig dankbaar zullen zijn voor deze zeer ruimdenkende nieuwe buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *