Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN ZEKERHEID OVER PFAS IN OPHOOGMATERIAAL SCHIEDAM

SCHIEDAM- In de Schiedamse bodem bevindt zich een laag gehalte poly- en perfluoroalkylstoffen (PFAS). Dat laat het stadsbestuur weten in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad. Alleen over het gebruik van baggerspecie als ophoogmateriaal valt niets met zekerheid te zeggen. PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid.

De gemeente ziet dat de aangetroffen gehalten in Schiedam en de wijde omtrek vrijwel allemaal heel laag zijn. Zo laag dat er geen risico’s te verwachten zijn bij grondtransport. Alleen in de buurt van Chemours in Dordrecht en in de polders ten noorden en oosten daarvan worden relatief hogere gehalten aangetroffen. De kans dat er grond uit die gebieden in Schiedam is toegepast is relatief klein. Het achterhalen van de herkomst van al die toepassingen zou niet in verhouding staan tot wat het oplevert. Daarom is ervoor gekozen om dit niet uit te zoeken.

In principe kan de gemeente tot circa 20 jaar terug achterhalen waar alle grondtoepassingen in Schiedam vandaan zijn gekomen. Dat gaat echter over honderden partijen grond. De gemeente krijgt nu langzamerhand een steeds beter beeld van de verspreiding van PFAS in de bodem.

Het stadsbestuur concludeert dat er zich geen inrichtingen bevinden in of in de nabijheid van Schiedam waar in grote hoeveelheden PFAS worden gebruikt of geproduceerd. Deze conclusie is gebaseerd op het huidige bedrijvenbestand en op bedrijfsactiviteiten uit het verleden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *