RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN TBS SCHIEDAMMER PARKMOORD

SCHIEDAM – Wik H., de dader van de Schiedammer parkmoord in 2000 gaat nog niet naar een tbs-kliniek. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming besloten. Dat betekent dat Wik H. pas eind juli 2016 een plek krijgt in een tbs-kliniek, na tweederde van zijn straf van 18 jaar.

H. wilde zelf eerder aan zijn tbs-behandeling beginnen, maar zijn verzoek daarvoor werd in 2011 afgewezen. Wik H. kreeg 18 jaar cel voor misbruik en moord op de 10-jarige Nienke Kleiss en poging tot moord op haar 11-jarige vriendje.
Voor de moord werd aanvankelijk de pedoseksueel Cees B. veroordeeld. Pas nadat H. in een andere zaak was opgepakt, bekende hij de werkelijke dader te zijn.
Staatsecretaris Fred Teeven wilde vasthouden aan de gevangenisstraf omdat hij vond dat het belang van de slachtoffers en de samenleving zwaarder moesten wegen dan het belang van H. bij een vervroegde tbs-behandeling.

De behandelaars van het penitentiair psychiatrisch centrum waar Wik H. verblijft, vinden wel dat een tbs-behandeling beter is, maar dat maakt hem nog niet ongeschikt voor detentie.