WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN OPENHEID FINANCIËLE DETAILS OEKRAÏNERS VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Er worden geen financiële details gedeeld met de Vlaardingse gemeenteraad over de kosten van de langdurige opvang van Oekraïners. Wethouder Bart Bikkers (VVD) laat dat weten wanneer StadsBelangen Vlaardingen (SBV) hier naar informeert tijdens de commissievergadering. Bikkers: “Dat laatste ga ik u niet toezeggen.”

Vera Kalf (SBV): “Wij hebben in juli een begrotingswijziging goedgekeurd voor miljoenen met bedragen tot achter de komma. Daar zijn wij verantwoordelijk voor. Op de een of andere manier wil ik graag weten wat er wettelijk is voorgeschreven hoe je de gelden verantwoordt. Zodat er in ieder geval een richting is voor de gemeenteraad, waar het geld aan uitgegeven wordt en welk geld er dan vervolgens ook overblijft, … of tekort komt.”

De wethouder is  onvermurwbaar. Bikkers: “Ik ga u hier niet per kabeltje en schroefje wat er ingekocht wordt verantwoorden. De accountant doet die controle voor u.”

Kalf: “Ik zou het toch heel erg op prijs stellen als het college het geld voor de langdurige opvang van Oekraïners van A tot Z wil differentiëren… Hoe kunnen wij als raadsleden volgen en controleren of gebeurt met de gelden wat is afgesproken?”

Per 31 maart is een noodwet van toepassing. Hierdoor liggen alle bevoegdheden bij de burgemeester om huisvesting te garanderen voor Oekraïners. De huidige twee huisvestingslocaties voor Oekraïners in Vlaardingen blijven in gebruik, ook wanneer het Asielzoekerscentrum (Azc) bij De Vergulde Hand in gebruik wordt genomen. De boerderij aan de Broekpolderweg en Casa Nova (in het voormalige Unileverpand) zijn voor dat doel ‘winterproof’ gemaakt, zodat als het koud(er) wordt komende winter, andere Oekraïners kunnen doorstromen naar deze gemeentelijke locaties als de huidige bewoners verhuizen naar het Azc.

Vlak voor het zomerreces is burgemeester Bert Wijbenga (VVD), vanuit de gemeenteraad aangesproken door SBV op het niet naleven van de ‘wensen en bedenkingen procedure ’ voor het Azc. Vrijwel alle zaken over het beoogd Azc worden in het Vlaardingen van Wijbenga achter gesloten deuren afgehandeld. Zeker drie fracties klagen inmiddels over een gebrekkige informatiestroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *