WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN GEZONDHEIDSRISICO BOUWEN OP VERVUILDE GROND SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er bestaat geen enkel gevaar voor de volksgezondheid door huizen te bouwen op de vervuilde bodem van het voormalige Dirkzwagerterrein in Schiedam. Dat maakt wethouder Marcel Houtkamp (D66) duidelijk aan commissielid Jan Meesters (LOS). De vervuilde bodem zal worden afgedekt met een laag schoon zand. Houtkamp: “Ik wil het niet bagatelliseren hoor, want natuurlijk is er spraken van bodemverontreiniging, maar dat is niet nieuw en zeker niet in Schiedam. De methode die wordt gebruikt om dat aan te pakken is een algemeen aanvaarde. Dat wil ik er op dit moment eventjes over zeggen.”

Meesters: “Een leeflaag is een erkende methode van saneren, maar daarmee wordt wel de problematiek doorgeschoven naar onze kleinkinderen. Je kunt niet zomaar rücksichtslos boompjes planten, of je kinderen laten graven in de grond, of nutsvoorzieningen aanleggen in verontreinigde grond.”

Op 12 oktober 2017 vond de officiële opening plaats van de Schiedamse Euroscoop op Schieveste. Het bioscoopcomplex werd gebouwd op een voormalige vuilnisbelt.
De wethouder meent dat Schiedam goede ervaringen heeft opgedaan met bouwen op een leeflaag. De fractie van LOS krijgt op dat moment bijval van Progressief Schiedam (PS). Raadslid John Maris (PS) wijst op de zwaar vervuilde grond waarop de Euroscoop is gebouwd. Ook daar dacht de gemeente te kunnen volstaan met een laag schoon zand. Maris: “En waar achteraf heel veel geld bij moest. Lopen we hetzelfde risico als toen?”

Houtkamp: “Ik dacht eerder aan Schiedam-Noord, waarbij het grootste deel van de woningbouw op een leeflaag van circa een meter staat. De bioscoop was een apart geval. Nou put ik in mijn herinneringen, omdat daar een vuilstortplaats heeft gelegen. Dat heeft zo zijn gevolgen gehad. Dat kan ik mij nog wel herinneren, maar die is dus in wezen onvergelijkbaar met wat hier aan de orde is.”

In de boden van het terrein waar de distilleerderij stond van de Koninklijke Dirkzwager is een verontreiniging met koper vastgesteld. Bouwer Van Wijnen gaat de komende jaren een nieuwe woonwijk bouwen in het gebied gelegen tussen de Noordvest en de Schie. Houtkamp: “ De kosten voor een totale sanering zullen deels drukken op Van Wijnen en die hebben deels betrekking op de uiteindelijke grondopbrengst die de gemeente kan realiseren. Dat is natuurlijk heel logisch als je gewoon bodemrein moet opleveren. Uh, bouwrijp, sorry, moet opleveren.”

2 gedachten over “GEEN GEZONDHEIDSRISICO BOUWEN OP VERVUILDE GROND SCHIEDAM

  1. Echt dit is een machtsdingetje, je kan mij niet verkopen dat een laagje zand de oplossing is voor een hele lading koper in de grond.
    En dan na jaren komt het toch uit dat het toch niet zo slim was om daar te bouwen, maar ja dan is het subsidiepotje ook op. Dat is het probleem dan voor de volgende generaties… Geld is belangrijker dan gezondheid dit bewijs het maar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *