Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘GEEN GEVAAR LOOD IN DRINKWATER VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- Het college van burgemeester en wethouders in Vlaardingen ziet geen directe aanleiding tot zorgen over de schadelijke gevolgen die water uit loden leidingen kunnen hebben. D66 heeft begrepen dat de gemeente Vlaardingen niet wil onderzoeken of er loden drinkwaterleidingen in de haringstad voor komen. De democraten vroegen het stadsbestuur vorige maand om tekst en uitleg

In de beantwoording wordt de partij duidelijk gemaakt dat in de openbare ruimte van Vlaardingen geen loden waterleidingen meer liggen. Ook de twee grote woningcorporaties in Vlaardingen hebben alle loden leidingen uit de woningen van hun huurders verwijderd. De loden leidingen in het gemeentelijke vastgoed zijn eveneens bij renovaties en groot onderhoud vervangen door koperen leidingen. Daar waar vervanging niet plaatsgevonden heeft, vindt inspectie plaats. Verder heeft de GGD Rotterdam onlangs de kinderdagverblijven en basisscholen in de regio Rotterdam-Rijnmond geïnformeerd over de onderzoeksrapporten van RIVM en Gezondheidsraad over het risico van loodinname via kraanwater. Onderhoud is de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Het college geeft tot slot aan dat eigenaren van koopwoningen zelf verantwoordelijk zijn voor het vervangen van loden leidingen in hun woningen.

De Gezondheidsraad geeft in haar adviesrapport van november 2019 aan dat blootstelling aan lood zeer schadelijk is voor de gezondheid. Ook bij een zeer lage concentratie. Ongeboren baby’s en kinderen tot 7 jaar lopen het grootste gezondheidsrisico bij inname. Eerder dit jaar is in diverse gemeentelijke schoolgebouwen en gebouwen van woningbouwcorporaties in onder andere Utrecht en Alblasserdam lood ik kraanwater gevonden. Dit wordt veroorzaakt doordat deze gebouwen vaak nog oude loden binnenleidingen hebben, die kleine stukjes lood afgeven.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *