RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN GELD VOOR HOGERE ENERGIETOESLAG SCHIEDAM

SCHIEDAM- De energietoeslag in Schiedam wordt niet verhoogd tot boven de 800 euro, dit naar het voorbeeld van buurgemeente Rotterdam. Bij de fractie Denk in de Schiedamse gemeenteraad wordt geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een verhoging. Wethouder Marcel Houtkamp (D66): “Dat kunnen wij ons niet permitteren, omdat het allerminst vaststaat dat de tegemoetkoming die van het Rijk vandaan komt, voor het uitvoeren van deze regeling, voldoende zal zijn.”

Denk heeft daarnaast moeite met het vragen naar de nationaliteit van de eventuele rechthebbende en de verblijfsstatus bij het aanvragen van de toeslag. Seydagül Dokgöz (Denk): “Ik weet dat het dan de bedoeling is dat je dan een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebt, maar is het dan niet beter om het te formuleren als: ‘heeft u de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning’, want volgens mij is dat wel de manier waarop andere gemeentes het doen. Ik vind de vraag ‘wat is je nationaliteit?’ eigenlijk wel een beetje krom. Dan weet je nog steeds niet of diegene een geldig verblijfsdocument heeft, dus ik vind het dan eigenlijk een betere vraag om dan te stellen ‘heeft u een geldige verblijfsvergunning of een Nederlands nationaliteit’.

Houtkamp: “Ik kan mij sterk vergissen, maar dat is de vraag die nu gesteld wordt. Voor het begrip rechthebbenden, in de zin van de energietoeslag, wordt hetzelfde rechthebbende-begrip gebruikt als in de Participatiewet. Dat begrip in de Participatiewet de definitie van rechthebbenden is ‘de Nederlandse nationaliteit of een gelijke verblijfstitel’. Daarom is daarbij aangesloten.”

De energietoeslag wordt in Schiedam alleen verstrekt aan mensen met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm. Houtkamp: “Dat is een landelijk uitgangspunt. Wat overigens door de meeste gemeenten wordt gevolgd. Rotterdam is daarop een uitzondering. Die hebben middelen en rede gezien om naar 140% te gaan. Dat is dus ook gebeurd. Maassluis, Vlaardingen en Schiedam hebben ervoor gekozen om hem uit te voeren voor een bedrag van 800 euro voor de categorie die ik net bedoelde. Meer zit er niet in. “

2 reacties op “GEEN GELD VOOR HOGERE ENERGIETOESLAG SCHIEDAM

  1. Waarom wil Denk altijd maar hebben, hebben, hebben,, hun hele gedrag bestaat uit toeslagen i.p.v. produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *