WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘GEEN DRUK OP WONINGVERDELING DOOR VLUCHTELINGEN SCHIEDAM’

SCHIEDAM- Yorick Haan, fractievoorzitter van GroenLinks in de Schiedamse gemeenteraad, verkondigt dat de huisvesting van vluchtelingen met een urgentie van geen enkele invloed is op de verdeling van sociale huurwoningen. Haan komt met zijn bewering wanneer LOS-fractievoorzitter Monique Rotteveel voor de zoveelste keer tevergeefs pleit voor het opheffen van de urgentie voor vluchtelingen.

Niet voorzien van de juiste cijfers, is Rotteveel een dankbare prooi voor GroenLinks, wanneer zij het heeft over een grote druk op de woningmarkt. Haan: “Mevrouw Rotteveel zegt nu, de druk van de statushouders (vluchtelingen, red.) op de Schiedamse woningmarkt. Kan ze die druk ook eens uitdrukken in cijfers? In percentages bijvoorbeeld? Er is onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat de druk van statushouders (vluchtelingen, red.) op de Nederlandse woningmarkt, op de woningmarkt in de grote steden, vrijwel nihil is.”

Rotteveel over de Schiedamse situatie: “Het gaat om ongeveer 120 woningen op jaarbasis. Nou, dat vind ik veel.”

Het vorige college van burgemeester en wethouders (met daarin ook GroenLinks) liet weten, in het ‘Plan van aanpak huisvesting vluchtelingen Schiedam’, dat de gemeente eigenlijk af wil van de standaard huisvesting van vluchtelingen, omdat er anders geen grotere (en eenpersoons) sociale huurwoningen meer naar reguliere woningzoekenden gaan. ‘In deze segmenten kan bij deze vrijkomende aantallen geen enkele huurwoning meer naar een regulier woningzoekende gaan’, schrijft het stadsbestuur letterlijk.

Het plan van aanpak voor de huisvesting van vluchtelingen is deels zwart gelakt door het vorige college van burgemeester en wethouders (met daarin ook GroenLinks), bijvoorbeeld bij het overzicht van het aantal nog te huisvesten vluchtelingen. Antwoord op vragen naar cijfers en percentages is daardoor onmogelijk.
De Woonvisie wijdt niet uit over de krapte aan seniorenwoningen door de verplichte huisvesting van vluchtelingen, maar de gemeente Schiedam kijkt voor de huisvesting van vluchtelingen vooral naar kleine woningen (2 kamers). Kleine woningen in Schiedam zijn meestal een seniorenwoning. In combinatie met zorg is sprake van een grote wachtlijst voor dit type woningen. De wachtlijst voor dit type woningen bij de Frankelandgroep telt circa 900 senioren, waarvan ongeveer 700 vanuit Schiedam. De cijfers zijn opgenomen in die meest recente Woonvisie uit september 2020.

Sinds 2015 zijn vluchtelingen toegevoegd aan de groep urgent woningzoekenden.

5 reacties op “‘GEEN DRUK OP WONINGVERDELING DOOR VLUCHTELINGEN SCHIEDAM’

  1. 120 woningen is ook veel!! Per jaar komen in Schiedam zo’n 300 sociale huurwoning beschikbaar. Van die 300 gaan er 120 naar statushouders. Blijven er 180 woningen over voor allereerst de overige urgente gevallen. Gek he, dat er maar 2 tot 3 woningen per week verschijnen op Woonnet Rijnmond!?! Vandaar ook die wachtlijst van jaren met duizenden inschrijvingen. Die 2 of 3 per week zitten ook altijd boven de huursubsidiegrens. Mag je met 600 kandidaten dringen voor een driekamerflatje in Nieuwland voor 726 euro per maand. De rest is dan al vergeven.
    Einde mededeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *