WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN BOZE BRIEVEN OM AZC VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Er gaat geen brief, namens het stadsbestuur van Vlaardingen, naar de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) waarin teleurstelling wordt uitgesproken over de gang van zaken rond het drijvend Azc. Nadat de stemmen donderdagavond staakten – 16 voor en 16 tegen – liet de burgemeester Bert Wijbenga (VVD) weten het schrijven van een dergelijke brief niet verplicht te zijn. Evenmin zal het gemeentebestuur nog een brief sturen naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de aanwijzing inhoudelijk af te wijzen.

De Vlaardingse gemeenteraad werd verrast met een aanwijzing gedaan door PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van de VRR, om een Azc te accepteren, die geen enkele juridische grondslag heeft. Er is door Aboutaleb ook geen onderzoek gedaan naar die juridische grondslag. Tenminste 16 Vlaardingse raadsleden vinden dat een gemeenteraad mag verwachten dat er bij dergelijke overrulingen van haar status een degelijke juridische grondslag is. Eveneens 16 raadsleden hebben daar geen moeite mee.

Evenmin zal een brief worden gestuurd gelijk aan die van de gemeente Venray, zo heeft de fractie Boers (HEEL DE STAD) inmiddels al te horen gekregen. Volgens het Vlaardingse gemeentebestuur was in Venray sprake van een andere situatie dan in Vlaardingen (locatie bleek hier niet geschikt, een alternatief vinden binnen de gestelde termijn van twee dagen was onmogelijk). Wel is door Aboutaleb, namens de regio kritisch gereageerd op de Rijnmond-aanwijzing. Daar moet Vlaardingen het meedoen.

Een raadsmeerderheid heeft inmiddels wel opgedragen dat het drijvend Azc in Vlaardingen zo snel mogelijk moet vertrekken. De meerderheid heeft het stadsbestuur duidelijk aangegeven dat de haringstad aan haar plicht heeft voldaan. De raad wil dat binnen 7 dagen het gedoogbesluit wordt ingetrokken en de asielboot uiterlijk 17 februari uit Vlaardingen is vertrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *