RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN BORD BIJ CAMERA TEGEN VREUGDEVUUR SCHIEDAM-OOST

SCHIEDAM- Er hangt weer een tijdelijke camera onder de Rotterdamsedijk in Schiedam-Oost. Met de camera kan de Van Marumstraat in de gaten worden gehouden door handhavers, ter voorkoming van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Een bord aan de lantaarnpaal, om de omgeving te attenderen op de camera en het doel, ontbreekt tot nu toe.

In de Van Marumstraat en omgeving worden tijdens de jaarwisseling traditiegetrouw kerstbomen in brand gestoken. Dit is tegen de regels van de gemeente. Vreugdevuren, vuurtonnen en kerstboomverbrandingen zijn niet toegestaan.

De burgemeester is hoofdverantwoordelijke voor het veiligheidsbeleid en toezicht in de publieke ruimte. Op grond van de wet moeten burgers in kennis worden gesteld van de mogelijkheid dat zij op beelden kunnen voorkomen zodra zij het gebied betreden dat valt binnen het bereik van de camera’s. Aan deze vereiste moet niet alleen worden voldaan bij het vastleggen van beelden, maar ook als er sprake is van monitoring en er dus geen opnames worden gemaakt. Het niet kenbaar maken van cameratoezicht is strafbaar. Er wordt niet live meegekeken door handhavers via de tijdelijke camera’s. Wel kunnen de beelden van de camera’s door politie en Toezicht & Handhaving later worden uitgelezen.

In Schiedam worden al enkele jaren vergunningen voor vreugdevuren geweigerd. In de Gorzen ontstonden rellen in de nieuwjaarsnacht van 2013-2014. Na het ontbreken van een vreugdevuur op de hoek van de Haven- met de Maasdijk werden in de Nieuwe Maasstraat vier kleine brandjes gestookt. Toen de brandweer deze branden kwam blussen, werden de hulpverleners met vuurwerk bekogeld. De ME moest ingrijpen om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand zou lopen.

2 reacties op “GEEN BORD BIJ CAMERA TEGEN VREUGDEVUUR SCHIEDAM-OOST

  1. Triest dat alles uit de kast wordt getrokken om oude tradities te doen stoppen. Uiteraard zijn er in het verleden uitwassen geweest bij kerstbomen verbrandingen. Maar zorg voor gecontroleerde vreugdevuren op toegestane locaties en maak 1 of 2 buurtbewoners verantwoordelijk voor de veiligheid etc.
    En stadswachtjes hebben geen camera’s nodig, ze verkleden zich vaker als mens en bespioneren dan de hele boel.
    Verleden jaar was ik sinds jaren thuis op oudejaarsavond. Coronaregels, vuurwerkregels, bezoekersregels,en vreugdevuurregels. Nooit zoveel ellende en teringzooi gezien op één jaarwisseling.
    Een trieste bedoening voor goedwillende burgers en hulpdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *