WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN BOETES LEEGSTAND VLAARDINGEN NA ‘MISLUKKING SCHIEDAM’

VLAARDINGEN- Het gemeentebestuur van Vlaardingen ziet niets in een leegstandsverordening. Uit een onderzoek door de provincie zou blijken dat dit weinig efficiënt is en veel geld kost. Bovendien wordt gewezen naar buurgemeente Schiedam. Volgens het stadsbestuur van Vlaardingen is de verordening in Schiedam alweer van tafel, omdat deze niet zou functioneren in de jeneverstad. Op basis daarvan zijn burgemeester en wethouders tot de conclusie gekomen, dat zij op dit moment een dergelijke verordening ontraden voor Vlaardingen. Het is nu aan de gemeenteraad om af te wegen of men het standpunt van het stadsbestuur volgt.

Een woordvoerder van de gemeente Schiedam reageert desgevraagd verbaasd op de stelling van Vlaardingen over de Schiedamse situatie. De woordvoerder weet zeker dat de leegstandsverordening in Schiedam niet is ingetrokken. De gemeente Schiedam kwam afgelopen zomer zelfs met gunstige cijfers in de strijd tegen de leegstand in Schiedam (een afname tot 19,5% aan lege panden).

Met de verordening worden eigenaren van winkelpanden in de binnenstad verplicht leegstand te melden, kan de gemeente gebruikers voorstellen en kunnen boetes worden opgelegd bij het niet nakomen van afspraken.

Juni vorig jaar liet Schiedam weten dat de leegstand in de binnenstad was afgenomen van 25,9% in augustus 2017 naar 19,5% in mei 2018. Een jaar na invoering van de leegstandsverordening zijn twintig panden weer in gebruik genomen met een commerciële functie (winkel, horeca, persoonlijke of zakelijke dienstverlening).
Er wordt met de verordening een systeem ingezet waarbij ook bezwaar- en beroepsprocedures kunnen worden gevoerd over de leegstandsbeschikking en de bestuurlijke boete. Volgens het gemeentebestuur van Vlaardingen wordt daarmee de effectiviteit voor een groot deel tenietgedaan.

In Schiedam is met hulp van de provincie Zuid-Holland gewerkt aan een leegstandsverordening. Daarvoor had Schiedam een eerste bedrag van 600.000 euro uitgetrokken met een jaarlijkse last van 300.000 euro. Burgemeester en wethouders van Vlaardingen gaan bij een schatting naar de financiële lasten voor Vlaardingen uit van gelijke bedragen.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *