Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEEN BEWIJS VEILIGHEID DETECTIESYSTEEM METRO HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Er is geronde twijfel over de veiligheid van het detectiesysteem dat de RET en de gemeente Rotterdam willen inzetten bij de bovengrondse kruising van de metro met de Strandweg in Hoek van Holland. Prorail heeft slechte ervaringen met een min of meer vergelijkbaar detectiesysteem dat verkeer moet waarschuwen en tegelijk de metro moet afremmen. Er waren bij een zelfde soort systeem teveel storingen.

Wethouder Arjan van Gils (D66) stelt dat de door de RET voorgestelde toepassing nieuw is en voor zover bekend nog nergens in de praktijk is getoetst. Van Gils: ‘ De effectiviteit van dit soort systemen is niet aangetoond.’

ProRail heeft volgens de wethouder aangegeven dat een detectiesysteem op de overweg in combinatie met een waarschuwing, zodat de trein minder snel gaat rijden of stopt, in haar ervaring onvoldoende werkt. In de periode 1999-2008 hebben ProRail en NS in Bilthoven en Diemen ervaring opgedaan met detectie bij een ADOB (automatische dubbele overwegbomen). Deze systemen zijn daarna verwijderd, omdat ze te veel storingen gaven mede door menselijk toedoen.

Van Gils denkt dat het detectiesysteem door enkele aanpassingen toch verantwoord kan worden toegepast in Hoek van Holland. Volgens de wethouder is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat de doorlooptijd van de signaalverwerking te lang is en hiermee de werking negatief beïnvloedt. De RET heeft daarom de maatregelen geprobeerd aan te scherpen. Een onafhankelijk bureau heeft de aangescherpte maatregelen getoetst. Van Gils: ‘De aangepaste maatregelen zijn uitvoerbaar en kunnen bijdragen dragen aan de veiligheid concludeert het bureau. Dat is echter nog niet aangetoond in de praktijk.’

Omwonenden en de Gebiedscommissie zijn voor de aanleg van een tunnelbak aan de Strandweg (extra kosten:  19,1 miljoen euro), maar de Rotterdamse gemeenteraad heeft in februari 2017 gekozen voor een gelijkvloerse kruising in combinatie met het detectiesystemen, juist om kosten te besparen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *