Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEDENKTEKEN 42 JAAR NA KERMISMOORD SCHIEDAM

SCHIEDAM- Na ruim 42 jaar ligt er in Schiedam alsnog een gedenkteken voor John Gijbels, slachtoffer van de kermismoord uit 1976. De bescheiden zwarte tegel met grijze opdruk siert vanaf nu het Emmaplein. Heel dicht in de buurt van de exacte plaats waar de toen 21-jarige Gijbels op 6 augustus 1976 werd gedood met dolksteken door de Turk Aydin Ildir (toen 24). De dader vluchtte naar het buitenland en is nooit berecht. ‘Times were when. Times that won’t be back again’, staat op de tegel. Daarnaast liggen twee bosjes bloemen.

Het ANP meldde een dag na de moord op de Schiedamse kermis: ‘Bij het reuzenrad was tussen enkele jongens ruzie ontstaan over twee meisjes. In een daaropvolgend handgemeen mengde zich rond 21.45 uur de dader, die twee jongens neerstak. John Gijbels werd in het hart geraakt en de 18-jarige Adrie van der Sluis werd in zijn been verwond. De dader is onmiddellijk na de steekpartij weggevlucht. Op het kermisterrein werd een dolkmes met bijbehorende schede gevonden’.

Slachtoffer John Gijbels (Foto: familie-archief).
Een verslag in dagblad de Telegraaf uit die dagen geeft misschien nog het beste beeld. De latere politiewoordvoerder Anne Geelof schreef destijds: ‘John en Adrie traden als ridders op toen twee andere jongens twee meisjes kennelijk onvrijwillig het reuzenrad mee in wilde nemen. In de vechtpartij mengde zich ook twee jonge buitenlanders, vermoedelijk een 16- en een 20 jarige Turk. In eerste instantie werd Adrie van der Sluis aangevallen. Hij liep een steekwond in zijn been op. En terwijl het slachtoffer door een EHBO’er werd verzorgd keerde de circa 20-jarige buitenlander zich tegen John Gijbels. Hij kreeg twee steekwonden , waarvan er één zijn hart doorboordde. Voor aankomst in het ziekenhuis bleek de jongen al te zijn overleden.’ Het ANP voegde daaraan toe over de dader: ‘Het is de dan 24-jarige Turkse fabrieksarbeider A. die volgens de Schiedamse politie het laatst in Maassluis heeft gewoond. Interpol zoekt de man, die vermoedelijk naar het buitenland is gevlucht.’

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *