Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

FNV WIL OOK STAKERS IN METAAL EN TECHNIEK SCHIEDAM-VLAARDINGEN

SCHIEDAM- De FNV roept ook werknemers van de kleinere bedrijven op uit Schiedam en Vlaardingen om volgende week deel te nemen aan de stakingsdag Metaal & Techniek. Dat zegt woordvoerder Brenda Heidinga van de vakbeweging.

De werkgevers uit de metaal en techniek zijn niet ingegaan op de eisen uit het ultimatum van FNV Metaal voor een goede cao. Op 28 juni zal daarom voor 24 uur gestaakt worden door het hele land door leden van FNV Metaal. In Rotterdam komen zo’n 400 metaalwerkers en installateurs bij elkaar in het Maasgebouw. Behalve in Rotterdam, schrijven metaalstakers zich op negen plaatsen in Nederland in.

Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal in de Rotterdamse regio: ‘Onbegrijpelijk dat werkgevers niet willen investeren in hun werknemers, door eerder een vaste baan toe te kennen en de lonen voor jongeren stevig te verhogen. 60% van jonge instromers nemen na vier afscheid van de sector. Elders kunnen ze beter verdienen dan in de metaal en techniek. Daar moet gewoon wat aan gedaan worden en dat kan middels een fatsoenlijke cao. Ik roep de werkgevers dan ook op om snel over de brug te komen en het niet uit te laten draaien op een maandenlang actietraject. Al schuwen we dat overigens niet.’

FNV eist een loonsverhoging van 5% voor de nieuwe cao, maar ook een recht op het generatiepact. Dat is een afspraak waarbij ouderen korter kunnen werken om hun pensioen te kunnen halen, terwijl jongeren vast in dienst worden genomen. Koos van Mook, metaalwerker bij Bakker Sliedrecht: ‘1 op de 5 raakt arbeidsongeschikt als ze boven de 60 jaar zijn.  Mensen zijn op, kunnen het fysiek niet meer aan en moeten vaker hun rust kunnen nemen. Korter werken is daar een van de oplossingen voor.  Werkgevers zijn belachelijk bezig door ons dat recht vanaf 60 jaar tot nu toe niet te gunnen. Nog belachelijker is om pas vanaf 56 jaar extra seniorendagen te gunnen. Dat is nu vanaf 53 jaar en daar moeten ze met hun poten vanaf blijven, want anders houden we het werk echt niet vol.’

Andere onderwerpen voor de cao zijn een betere balans tussen werk en privé, afschaffing van jeugdschalen en concrete maatregelen voor duurzame inzetbaarheid. Ook moet de VPL-premie (premie voor vroegpensioen en levensloop) beschikbaar blijven voor de pensioenregelingen. Ook daar is tijdens de onderhandelingen geen enkele garantie voor gegeven.

Voor jongeren wil FNV Metaal dat jonge instromers perspectief hebben op zeker werk, met ontwikkelmogelijkheden, goede begeleiding en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Ondanks het schreeuwende tekort aan goed gekwalificeerd technisch personeel, krijgen jonge werknemers flexcontracten en verlaten daardoor voortijdig de sector. Oudere werknemers moeten door concrete en harde afspraken gezond, gemotiveerd en productief hun pensioenleeftijd kunnen halen. 

De cao Metaal & Techniek geldt voor ruim 300.000 medewerkers uit de installatiebranche, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *