WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

FNV: ‘INTEREK IN ROTTERDAM INTIMIDEERT STAKERS’

ROTTERDAM- Laboratoriumbedrijf Intertek in Rotterdam intimideert werknemers, beweert vakbond FNV. De werknemers van Interek legden vrijdag en zaterdag het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao. Dat concludeert FNV nadat het bedrijf onder meer tegen de afspraken in stakende medewerkers uit de kantine zette. John Klijn, bestuurder FNV Havens: ‘Intertek is daarmee op ramkoers gaan liggen tegen zijn eigen medewerkers. Het is schandalig gedrag, met als enige doel intimidatie.’

Afgelopen vrijdagochtend legde bijna alle medewerkers het werk neer en de afspraak was dat ze de kantine mochten gebruiken om bij elkaar te komen. Nadat de zaterdagochtendploeg ook ging staken, ging het mis. ‘Ineens moesten de werknemers weg, zonder enig overleg. Er zouden te weinig BHV-ers zijn, maar die waren er genoeg, dus dat is een kul-verhaal’, aldus Klijn.

Vervolgens ontstaat er buiten gedoe, omdat een van de stakers met zijn auto per ongeluk de auto’s van twee leden van het management blokkeert. De medewerker haalt na een eerste verzoek daartoe zijn auto weg, maar heeft nu een officiële waarschuwing gekregen. Ook een aantal andere medewerkers hebben zo’n waarschuwing gekregen en zijn geschorst. Klijn: ‘Dat is pure intimidatie. Het bedrijf ondermijnt zo het recht op staken.’

Naast het intimideren probeert Intertek de staking ook te breken door werk aan concurrenten over te laten. ‘Ze doen er alles aan om de staking te breken en niet tot een nieuwe cao te komen. Maar dat laten de medewerkers niet zomaar gebeuren. Samen met het actiecomité gaan we nu bespreken welke acties we de komende tijd gaan voeren, om alsnog een goede cao af te dwingen’, aldus Klijn. Ook kijken juristen van de vakbond of juridische stappen tegen Intertek mogelijk zijn.

Intertek is een laboratoriumbedrijf in Geleen en Rotterdam dat chemisch onderzoek doet voor externe partijen. In Geleen is dat voornamelijk voor bedrijven op het chemische bedrijventerrein Chemelot. In Rotterdam worden chemische monsters onderzocht van bijvoorbeeld met door schepen geïmporteerde olie. In Rotterdam werken zo’n 125 mensen en in Geleen bijna 200. Bij beide vestigingen zijn onderhandelingen over een nieuwe cao stukgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *