Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

OOK ‘EXTREEM LINKS’ IN SCHIEDAM ONDERWERP ONDERZOEK

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam houdt bewust een onderzoek onder de pet naar ‘extreem rechts’ in Schiedam. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van waarschuwingen ‘voor de risico’s van confrontaties tussen extreemrechts en extreemlinks’. Dat alles laat burgemeester Cor Lamers (CDA) weten aan raadslid Sun van Dijk (fractie Van Dijk). Zij heeft afgelopen week geïnformeerd naar nut en noodzaak van het onderzoek, dat alleen voor raadsleden ter inzage ligt op het stadskantoor.

Eind vorig jaar blijkt dat onderzoeker Kostas Brejaart, op verzoek van Schiedam, een inventariserend
onderzoek heeft uitgevoerd naar de aanwezigheid van extreemrechts en extreemlinks in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en (een gedeelte van) Rotterdam. Deze onderzoeker zou specifieke kennis hebben op dit gebied. Kosten van het onderzoek waren rond de 18.000 euro voor de vier gemeenten samen. Schiedam was de formele opdrachtgever voor het onderzoek.

Lamers: ‘Uit het onderzoek blijkt dat er in de regio tientallen organisaties in meer of mindere mate
actief zijn, zowel op extreemrechts als extreemlinks. Het gaat hierbij vaak om zeer kleine organisaties. Er is toenemende fluïditeit tussen organisaties van ‘klassiek’ extreemrechts. Verder constateert de onderzoeker een behoorlijke voedingsbodem voor met name extreemrechtse radicalisering in de gemeenten. Hoewel er geen directe geweldsdreiging is, is het voor deze bewegingen makkelijk om (online of offline) mensen te mobiliseren.’

Het onderzoek blijft voor de doorsnee inwoner van Schiedam geheim. Volgens de burgemeester zou het rapport met name gericht zijn op hoe de gemeente en partners meer inzicht krijgen. Lamers: ‘Toen bleek dat er toch wel veel basisinformatie in stond die niet alleen voor professionals van belang was. In overleg met de andere gemeenten is daarom besloten om de inhoud ook te delen met de gemeenteraad. Het rapport is zeer omvangrijk, daarom hebben we de onderzoeker gevraagd een bestuurlijke samenvatting te maken. Om praktische redenen ligt het rapport ter inzage. In de brief is daarnaast meer context gegeven over wat we al doen in de aanpak van extremisme. Dit proces heeft enige tijd geduurd vanwege de afstemming met de drie andere gemeenten. Vandaar dat de brief pas in mei is verstuurd.’

De raadsbrief komt in september alsnog op de agenda van de gemeenteraad. Dan zal verdere bespreking plaatsvinden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “OOK ‘EXTREEM LINKS’ IN SCHIEDAM ONDERWERP ONDERZOEK

  1. Wat die foto betreft ; O , wat vinden ze zichzelf ineens weer zielig zeg . Ze zijn alweer snel vergeten dat ze ook actief waren in de slavenhandel en hun soortgenoten aan de Arabieren doorverkochten .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *