Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

EXTRA FEESTELIJKE EDITIE SUIKERZOET FILMFESTIVAL SCHIEDAM

SCHIEDAM- Schiedam maakt zich op voor de vijftiende editie van het Suikerzoet Filmfestival. Van 14 tot en met 17 november draaien er zo’n 100 films, op vijftien historische en verrassende plaatsen in de stad. De toegang is gratis. Het festival gaat gepaard met veel muziek en feesten, zowel op de festivallocaties als in de horeca die als vanouds aanhaakt bij Suikerzoet.

Simon Keats, bekend als toetsenist van the Kik, brengt het festival tijdens de opening meteen in hoger sferen: hij speelt zijn eigen versies van Space Oddity van David Bowie en Rocketman van Elton John. De bijbehorende filmbeelden zijn te zien op het scherm in de Grote Kerk.

De openingsfilm is Downton Abbey, met onder andere de Britse diva Maggie Smith. Zij is in goed gezelschap: voorafgaand aan de voorstelling in de Grote Kerk opent burgemeester Cor Lamers het festival en reikt hij de Zilveren Traan uit, de Suikerzoete prijs voor de beste korte film. Een team van Bobby’s Gin verwelkomt de bezoekers van de openingsavond.

Speciaal voor deze jubileumeditie schreven vier singer-songwriters twee nummers bij door hen zelf uitgezochte films. Tijdens het festival brengen Annabel Laura, Oliver Pesch, Lisa van Nes en Meneer van Dijk die nummers live ten gehore, maar om welke films het gaat blijft een verrassing. Op de website van het Suikerzoet Filmfestival zijn de acht nummers later gratis te downloaden.

Voorafgaand aan de vertoning van het Poolse drama Cold War speelt het trio Makadu Poolse volksmuziek, die een belangrijke rol speelt in de film.

Daan van den Hurk, directeur van het Nederlands Silent Film Festival, improviseert livemuziek bij de klassieker Faust (1926) van F.W. Murnau. Pianiste Maud Nelissen, specialiste op het gebied van het begeleiden van

’stomme films’, voorziet Les deux timides (1928) van René Clair van een

muzikale omlijsting. Geert Bierling, de stadsorganist en stadsbeiaardier van

Rotterdam, laat dit jaar zijn improvisatievermogen los op The General van en met Buster Keaton.

Als vanouds haakt de horeca in de Schiedamse binnenstad aan bij het Suikerzoet Filmfestival, met speciale menu’s en feestjes tot ver in de nacht. Ruim twintig ondernemingen maken het festival financieel mogelijk. Organisatorisch leunt het Suikerzoet Filmfestival zwaar op ongeveer honderd vrijwilligers.

http://www.suikerzoetfilmfestival.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *