WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ERKENNING IJZERKOEKJE VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Het Vlaardingse IJzerkoekje is opgenomen in de Ark van de Smaak. Een initiatief van de wereldwijde Slow Food beweging om traditionele, ambachtelijke streekproducten voor de vergetelheid te behoeden. De erkenning van het IJzerkoekje is mede te danken aan de inzet van Mirjam Warnas van Landwinkel Hoeve Avondrust aan de Zuidbuurt.
DSC00008

DSC00007
IJzerkoekje zijn nog steeds populair onder vooral oude Vlaardingers. De koekjes worden door thuisbakkers, maar ook door een aantal ambachtelijk bakkers geproduceerd.
DSC00006
Het koekjesijzer komt al in boedels van voor 1800 voor, maar het koekje is “groot gemaakt” door kruidenierster Daantje de Koe (rond 1850). Zij had samen met haar broers een kruidenierszaakje op de hoek van de Peperstraat en de Hoogstraat in Vlaardingen en was de eerste die IJzerkoekjes verkocht aan voornamelijk visserlui. Behalve de Vlaaringse, behoorden ook de Scheveningse en Katwijkse vissers tot de vaste klantenkring. Wanneer de vissers voor lange tijd naar zee vertrokken namen zij in hun ‘stoppekistje’ bovenop het gebruikelijke proviand zoals boter en suiker een zakje IJzerkoekjes mee.