WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ERGERNIS EN IRRITATIE DEELFIETSEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Een groot aantal deelfietsen, de zogenaamde ‘Port of Schiedam-bikes’, zorgen nu al voor irritatie en overlast bij metrostation Troestralaan aan de rand van Nieuwland. ‘Deze werden zaterdag neergezet toen er plekken vrij waren. Maandag zal de chaos groter worden’, laat een klager weten. De fietsen staan momenteel lukraak gestald. Grotendeels buiten de fietsnieten recht tegenover de hoofdingang van het metrostation.

Met de ‘Port of Schiedam-bikes’, kunnen medewerkers van de bedrijven in het havengebied de laatste afstand overbruggen tussen het openbaar vervoer en hun werkplek. Ook kunnen ze de fietsen gebruiken voor korte ritjes binnen het havengebied in West of naar het centrum van de stad.

Met deelfietsen zijn in diverse steden, waaronder Schiedam, al eerder negatieve ervaringen opgedaan. Het gaat dan om fietsen die her en der gedumpt worden.

In oktober is de gemeente in samenwerking met X-Bike een proef gestart met deelfietsen voor bedrijven in het havengebied. De komst van elektrische deelfietsen in Schiedam is van de baan door het faillissement van het bedrijf Go-Bike.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

14 gedachten over “ERGERNIS EN IRRITATIE DEELFIETSEN SCHIEDAM

  1. Weer een fijne actie, alsof er al niet genoeg parkeeroverlast is van wat voor voertuig dan ook bij de Troelstralaan, wat mag dit weer niet kosten?

    1. De rede van dit project is om het autogebruik op en rondom het knooppunt vijfsluizen te verminderen en minder auto’s in het havengebied te krijgen door werknemers van het havengebied in de trein te krijgen. De resulaten zijn tot nu toe enorm succesvol, klopt wel dat de fietsen wat netter geparkeerd morgen worden. Maar een hele goede moderne oplossing dus voor een steeds verder dicht slibbend wegennet. Veel van de feiten in dit artikel zijn tevens onjuist, er is al een verzoek gedaan tot rectificatie. Als u meer vragen heeft kunt ook altijd contact met ons opnemen.

      Mvg ,
      Thomas de Graaf – X.Bike

        1. Beste schrijver,

          Dan zou u mijn mail als reactie op jullie stuk nog eens goed moeten doorlezen. De datum live gang klopt niet, daarmee dus een onjuist feit. Daarmee klopt dus ook niet dat er direct klachten zijn, we hebben de eerste twee maanden niks gehoord. Ook de paralel die wordt getrokken met voorgaande projecten schetst een verkeerd beeld van het doel en de werking van dit systeem. In het artikel wordt gesproken over een ‘groot’ aantal fietsen. Terwijl het hier gaat om een kleinschalige pilot van 50 fietsen.

          Het gaat hier dus niet om meningen maar om feiten. In dit artikel ontbreekt tevens het ‘hoor-en-wederhoor’ principe. Op deze manier is hetgeen geschreven niets anders dan sfeermakerij zonder dat de betrokkenen zijn geconsulteerd om de toedracht van het project toe te lichten.

          Ik hoop van harte dat u de lezer binnenkort wel wilt voorzien van correcte en hoogwaardige informatie, daarvoor kunt u zowel mij, als de gemeente als de betrokken bedrijven benaderen om een volledig en objectief beeld van de situatie te scheppen.

          In de hoop u binnenkort te spreken.

          Met vriendelijke groet,
          Thomas de Graaf – X.Bike

  2. Waarom wordt er geen voorbeeld genomen aan Denemarken. Daar staan overal fietsenrekken waar de “deelfietsen” gestald kunnen worden. In het begin zal er op gewezen moeten worden dat deze fietsen in de rekken terug geplaatst dienen te worden. Maar naar veloop van tijd is men hier aan gewend.

    1. Best Ary,

      Absoluut, het project is ondertussen bijna 3 maanden live en dit zijn interessante learnings. We zijn al met gemeente in gesprek om hier faciliteiten voor te plaatsen. Uiteindelijk is de context van dit project heel belangrijk om mee te nemen in een beter bereikbaar Schiedam. We zullen eind deze maand een white paper publiceren over de resultaten en het gebruik van de fietsen in het eerste kwartaal om het publiek hier ook in mee te nemen.

      Mvg,
      Thomas de Graaf – X.Bike

  3. U gaat niet in op de inhoud van zowel mijn email als bovenstaande reactie. Het zou u sieren vanuit uw journalistieke plicht als u dit wel zou doen. Uiteraard zijn opiniestukken interessant om te publiceren (u dient dan wel te vermelden dat het om een mening gaat en klaarblijkelijk niet om feiten). Aantallen en data zijn geen meningen en dienen correct aan de lezer overgedragen te worden uitgaande van kwaliteitsjournalistiek.

    Mvg,
    Thomas de Graaf – X.Bike

  4. Mijn persoonlijke ervaring, wanneer ik met de racefiets onderweg ben, dat je deelfietsen vaak ook nog eens op de meest onlogische plekken tegenkomt, ook buiten de stad.

    Is het dan de bedoeling, dat die dingen daar blijven staan, met de hoop, dat een volgende klant die dan weer weg haalt? Soms liggen of staan die fietsen er weken.

    Wordt er niet een soort statiegeld of borg achtige constructie van bijv. 25 euro gebruikt, als stok achter de deur, dat die fietsen terecht komen op de plek zoals afgesproken of is het juist de bedoeling, dat je ze overal kan neerzetten?

  5. In 2019 was het al een ergenis, nu april 2020 en de fietsen staan er nog, mensen met hun eigen fiets kunnen hun fiets niet kwijt, dus de ergenis blijft en er is geen oplossing gekomen. En dan hebben ze het over werkverkeer vijfsluizen, daar staan helemaal geen fietsen…vreemd…ik reis vaak via troelstralaan en vijfsluizen…ik zie nooit minder fietsen…de troep blijft hetzelfde…30 fietsen bij één station is erg overdreven. Het is duidelijk dat ambtenaren er verantwoordelijk voor zijn…die zijn nogal laks is snel handelen. Verminder het aantal fietsen, zodat mensen met hun eigen fiets ook gebruik van de stalling kunnen maken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *