WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ELEKTRISCHE LAADPAAL VOOR THUIS

Momenteel telt Nederland zo’n 83.000 openbare laadpalen voor elektrische voertuigen en volgens het Klimaatakkoord moeten het er 1,7 miljoen zijn in 2030. Heb je de mogelijkheid om je elektrische auto op eigen terrein te parkeren, dan is een laadpaal voor thuis helemaal geen gek idee. Het is een stuk goedkoper dan openbare oplaadpunten en daarnaast hoef je ook nooit meer te wachten tot er ergens een plekje vrij is. Ben jij je ook aan het oriënteren op een elektrische laadpaal aan huis? Hier lees je een aantal tips!

Hoe zit het met 1-fase en 3-fasen?

De maximale laadsnelheid aan huis is afhankelijk van de soort aansluiting op het stroomnet. In principe heb je de keuze uit een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting. Dat laatste is het snelste, maar dan moet de auto en de meterkast in je woning dit wel ondersteunen. Nieuwbouwhuizen ondersteunen tegenwoordig standaard de 3-fasenaansluiting. Woon je in een oudere woning en heb je deze aansluiting niet, dan kun je bij de netbeheerder navragen of ombouwen mogelijk is. Meestal is dit wel het geval. Elec2Go werkt met beide opties en geeft je graag persoonlijk advies welke aansluiting het beste bij jouw situatie past.

Snelle laadpaal aan huis

Daarnaast is het handig om te weten dat niet iedere auto even snel opgeladen is. Zo heeft Elec2Go snelle laadpalen (met een vermogen van 22 kW) en als je hier een langzaam-ladende auto op aansluit, dan gaat de auto niet ineens sneller opladen. Andersom geldt hetzelfde. Laat je een reguliere laadpaal (met een lager kW) door Elec2Go installeren en sluit je hier een snel-ladende auto op aan, dan resulteert dit niet in sneller opladen. Het is overigens wel aan te raden om een elektrische laadpaal te kiezen met een hoger laadvermogen dan de auto heeft. Zo hoef je geen nieuwe laadpaal te kopen als je van auto wisselt in de toekomst, die misschien wél sneller kan opladen.

Toch liever laadpas gebruiken?

Een eigen elektrische laadpaal aan huis is dus enorm handig, maar het kan ook nooit kwaad om een laadpas bij de hand te houden. Zo heb je de zekerheid dat je altijd en overal onderweg de auto kunt laden, mocht het nodig zijn. Zoals je net al hebt gelezen, is het de bedoeling dat er in 2030 1,7 miljoen elektrische laadpalen in Nederland staan, dus openbaar de auto opladen wordt zo steeds makkelijker. Daarnaast kun je met een laadpas van Elec2Go bij meer dan 200.000 laadpunten door heel Europa terecht voor (snel)laden!

Er zijn laadpassen met en zonder abonnement mogelijk. Als je een eigen elektrische oplaadpunt aan huis hebt en/of in een hybride auto rijdt, dan is een abonnement niet altijd nodig. Je betaalt dan wel een starttarief per laadbeurt, maar geen vast tarief per maand. Kies je daarentegen wel voor een abonnement, dan hoef je het starttarief niet te bekostigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *