Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

EIS 16 JAAR VOOR DRUGSCRIMINEEL SCHIEDAM

Een parallelle wereld waarin conflicten worden beslecht door liquidaties. Verdachten die tonnen aan contant geld in huis hebben liggen. Constructies om crimineel verkregen geld ‘wit’ te maken. Bedrijven die nauwelijks omzet maken, maar blijven bestaan. En ook drugspanden die zorgen voor verloedering. En de aantasting van de integriteit van de haven.   In de zogenoemde zaak-Doussie zijn de opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie het allemaal tegengekomen. In Doussie staan vier mannen terecht op verdenking van (de voorbereiding van) grootschalige drugssmokkel, corruptie en omkoping, en witwassen. Dinsdag eiste het OM in Rotterdam straffen van 8 tot 16 jaar tegen de vier. De hoogste eis was voor een voormalige medewerker van de douane. Het OM kondigde ontnemingsvorderingen van zeker 5 miljoen euro aan.
Een parallelle wereld waarin conflicten worden beslecht door liquidaties. Verdachten die tonnen aan contant geld in huis hebben liggen. Constructies om crimineel verkregen geld ‘wit’ te maken. Bedrijven die nauwelijks omzet maken, maar blijven bestaan. En ook drugspanden die zorgen voor verloedering. En de aantasting van de integriteit van de haven.
In de zogenoemde zaak-Doussie zijn de opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie het allemaal tegengekomen. In Doussie staan vier mannen terecht op verdenking van (de voorbereiding van) grootschalige drugssmokkel, corruptie en omkoping, en witwassen. Dinsdag eiste het OM in Rotterdam straffen van 8 tot 16 jaar tegen de vier. De hoogste eis was voor een voormalige medewerker van de douane. Het OM kondigde ontnemingsvorderingen van zeker 5 miljoen euro aan.
SCHIEDAM- Tegen drugscrimineel en voormalig douanier Henk E. uit Schiedam -en zijn drie kompanen- zijn vandaag voor de rechtbank van Rotterdam straffen van 8 tot 16 jaar geëist.

Het onderzoek in deze zaak startte nadat er bij de politie informatie was binnengekomen dat een nu 46-jarige man zich bezighield met de handel in verdovende middelen. Ook zou hij een ‘platte’ douaneman aansturen. De 46-jarige man was waarschijnlijk het eigenlijke doelwit van een dodelijke schietpartij op nieuwjaarsdag 2014 in Berkel en Rodenrijs. Dat gebeurde nadat het HARCteam in december 300 kilo cocaïne had onderschept.

Het onderzoek leidde in april 2015 tot de aanhouding van de 56-jarige douanier. Die kon ervoor zorgen dat containers niet meer gecontroleerd zouden worden. Ook werden in 2015 een 57-jarige man uit Utrecht en een 49-jarige Schiedammer aangehouden. Gedurende het onderzoek werd eind 2014 nog 3000 kilo cocaïne onderschept.

Gebleken is dat de verdachten bewust zoeken naar de zwakke schakels in de haven. Een corrupte havenmedewerker of douanier is “gewild”, aldus het OM. Een drugshandelaar is bereid daar veel geld voor te betalen.

Tijdens het ruim twee jaar durende onderzoek kwam naar voren dat de douaneman ook contacten had met andere criminelen die zich bezighouden met de invoer van drugs. Deze zaken zijn voor een deel al in behandeling bij de rechtbank, zoals de zaak Doussie. Uitspraak in deze zaak vermoedelijk in februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *