Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

EINDE LUTHERSE KERK SCHIEDAM

De Evangelisch Lutherse kerk is een van de grotere Lutherse kerken binnen Nederland. In de tweede helft van de achttiende eeuw kwamen er gastarbeiders uit het Duitse Westfalen naar Schiedam. Zij vormden hier een Lutherse gemeente. Vanaf 1757 was er een Lutherse kerk in Schiedam. Het was de voormalige kerk van de Doopsgezinden aan de Diefhoek. Van 1810-1892 mocht de Lutherse gemeenschap gebruik maken van de kerk in het Sint Jacobsgasthuis. In 1892 werd de eerste eigen kerk op de hoek van de Lange Nieuwstraat/Oranjestraat in gebruik genomen.
De Evangelisch Lutherse kerk is een van de grotere Lutherse kerken binnen Nederland. In de tweede helft van de achttiende eeuw kwamen er gastarbeiders uit het Duitse Westfalen naar Schiedam. Zij vormden hier een Lutherse gemeente. Vanaf 1757 was er een Lutherse kerk in Schiedam. Het was de voormalige kerk van de Doopsgezinden aan de Diefhoek. Van 1810-1892 mocht de Lutherse gemeenschap gebruik maken van de kerk in het Sint Jacobsgasthuis.
In 1892 werd de eerste eigen kerk op de hoek van de Lange Nieuwstraat/Oranjestraat in gebruik genomen.
SCHIEDAM- Het karakteristiek gebouw op de hoek van de Lange_Nieuwstraat met de Oranjestraat in Schiedam is niet langer het onderkomen van de Evangelisch-Lutherse Kerk. Zondag vond hier de laatste dienst plaats. Na afloop is de liturgie is het geheel overgebracht naar de Grote- of Sint Janskerk aan de Lange Kerkstraat. Daar wordt de Lutherse kerkgemeente voortgezet.

De kerk aan de Lange Nieuwstraat/Oranjestraat is oorspronkelijk een gistpakhuis, maar is in 1892 ingericht als lutherse kerk. Het gebouw is ruim 10 jaar terug nog gerestaureerd en op zondag 2 oktober 2005 weer in gebruik genomen.

Een deel van het pand wordt al enkele jaren verhuurd aan Habets, Pfeifle & Kwakkelstein advocaten. Zij blijven gebruik maken van het deel van de kerk in de Oranjestraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *