Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

EERSTE BEVER GEZIEN IN DELFLAND! EN WAT NU?

SCHIEDAM- Fantastisch nieuws voor natuurliefhebbers! De bever is terug in Delfland. Uitgeroeid in Nederland in 1826 vanwege zijn pels, gaat het sinds de jaren ’90 weer goed met de bever. In heel Nederland zijn er nu al meer dan 2000 bevers en ze nemen nog steeds in aantal toe. Zo zit er al een paar jaar een familie bevers in het moerasgebied ‘Land van Rhoon’ bij Rotterdam. De bever wordt dus al een paar jaar verwacht in Delfland en de eerste bever is nu gefilmd in de poldersloten tussen Ypenburg (Den Haag) en Nootdorp. Hetzelfde dier is waarschijnlijk eerder ook al gezien in de Schie bij het buurtschap Zweth ten noorden van Schiedam.

Het is strikt genomen ook niet de eerste bever in Delfland. Al in 2014 was er een bever doodgereden op de afrit A20 bij Vlaardingen.

Een paar bevers zijn leuk, maar de ruimte voor bevers is wel beperkt in ons volle Delfland. Want bevers zijn grote beesten: mannetjes kunnen tot 1 meter lang worden en wegen dan 30 kg. Je wil geen beverhol in een kade, dijk of bijv. onderaan het talud van een snelweg. Om een idee te geven: een bever is 20x zwaarder dan een muskusrat en een bevergang is dus ook 20x groter. Zie foto!

De Algemene Waterschapspartij draagt de bever een warm hart toe en is blij met deze verrijking van de waternatuur. Maar natuurlijk wel zonder grote beverholen in onze dijken en kades, of onderaan het talud van een snelweg!

De partij wil er daarom bij het hoogheemraadschap van Delfland op aandringen om snel een beverprotocol op te stellen. In het beverprotocol wordt vastgelegd hoe om te gaan met bevers bij toekomstige schade en overlast. En welke maatregelen kan Delfland nemen zodat afschot van bevers niet nodig zal zijn? Ook moeten de muskusrattenvangers vanaf nu hun ogen open houden voor bevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *