WATERWEG ACTUEEL

EENDENKOOI BIJ BABBERSMOLEN SCHIEDAM

EENDENKOOI BIJ BABBERSMOLEN SCHIEDAM

Zo’n 50  afgevaardigden van de Schiedamse serviceclubs, hebben zich bezig gehouden met het knotten van wilgen, snoeien van bomen, het stoken van brandhout , maar ook takken gerild voor het maken van een takkenwal als afscheidingswand die dienst moet doen bij de eendenkooi. Foto: Rotary Club Schiedam de Veste.

SCHIEDAM- In Schiedam is weer een eendenkooi dankzij de zestig vrijwilligers die afgelopen weekeinde  de handen uit de mouwen staken bij de Babbersmolen tijdens de landelijke vrijwilligersdag NLdoet. De vrijwilligers hielpen  mee met het groenonderhoud en de reconstructie van een eenvoudige eendenkooi.

De Babbersmolen aan de Poldervaart ligt nog in een oorspronkelijk stukje polderlandschap. Nadat enkele jaren geleden tijdens de restauratie van de molen het naastgelegen vlietland werd opgeschoond, kwamen een oude wilgengriend en de inham van een éénarmige eendenkooi tevoorschijn.

Sinds vorig jaar laat Stichting De Schiedamse Molens leerlingen bij de Babbersmolen kennis maken met het leven van een poldermolenaarsgezin van zo’n 100 jaar terug. In die tijd waren zij sterk zelfvoorzienend, wat ook nodig was omdat het loon van het hoogheemraadschap niet voldoende was om van rond te komen. Zo hield het gezin enkele koeien of schapen, maakte zelf boter en kaas voor de verkoop en had ook kippen rondlopen. Natuurlijk ontbrak een moestuin niet. Veel van deze elementen worden dankzij vrijwilligers nieuw leven ingeblazen zodat bezoekers echt ervaren wat er op het molenerf te doen was. Zo gauw de natuur wat meer te eten biedt komen er weer schapen op het vlietland. En voor de kippen wordt eerst een historisch kippenhok met uitloop gebouwd. Dit is wel nodig want de vos is een bezoeker die minder gewenst is.

Naast de boerderijdieren werd er ook gevist op onder andere paling, mollen gevangen voor hun vacht en eenden gevangen in een eendenkooi met een kooikerhondje en (in dit geval ) één vangpijp. De eenden die er succesvol ingelokt werden konden het niet meer navertellen en gingen letterlijk de pijp uit. Tijdens NLdoet zijn de wilgenwand en rieten schermen hersteld waarachter de kooiker (de molenaar in dit geval) zich schuil hield totdat de eenden vergenoeg naar binnen waren gelokt. Hoewel de vangpijp nog niet af is, kan men wel al goed zien hoe hij functioneert. De komende tijd zal hij helemaal klaar worden gemaakt. Er zullen echter geen eenden meer in worden gevangen.

Naast de eendenkooi is de wilgengriend helemaal op orde gebracht: overjarig hout is gesnoeid en verwerkt in takkenrillen en de wilgenwand. Oud hout is verbrand zoals dat vroeger ook ging en dikke stammen zijn verzaagd tot kachelhout. Wie een kijkje wil nemen op de molen, he tmolenerf, het vlietland is van harte welkom. Vanaf komend weekend is de molen elke zaterdag te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur.

Foto (boven): Paul Sporken

 

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com.

Webradio Torpedo

maart 13th, 2018

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *