Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DANKZIJ EU-SUBSIDIE: MAATWERKPLAATS SCHIEDAM VOOR VLUCHTELINGEN

SCHIEDAM- De Maatwerkplaats in Schiedam bestaat vandaag precies één jaar. In deze korte tijd zijn al 120 analfabete en laagopgeleide vluchtelingenvluchtelingen (die zijn gehuisvest in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis) begonnen in dit experimentele project.

In het eerste jaar van De Maatwerkplaats is gebleken dat de Nederlandse taal leren extra moeilijk is voor de groep analfabete en laagopgeleide vluchtelingen. De Nederlandse maatschappij met alle instanties en regels vinden zij ingewikkeld. Voor sommigen is beter Nederlands leren en meer zelfredzaam worden binnen dit project het hoogst haalbare, maar volgens de initiatiefnemers zijn ook dit ‘stappen vooruit’.

Een aantal deelnemers is inmiddels doorgestroomd naar vrijwilligerswerk of begonnen aan het leren van een vak via een vakroute van De Maatwerkplaats. Het is de bedoeling dat er in het komende jaar nog minimaal 80 vluchtelingen starten bij De Maatwerkplaats.

Het project is mogelijk gemaakt door EU subsidie van het Fonds Asiel, Migratie en Integratie en loopt vooruit op de ontwikkelingen van de nieuwe Inburgeringswet, die in 2022 ingaat.

De Maatwerkplaats is een proeftuin met een experimentele aanpak waarbij vluchtelingen intensief worden begeleid door coaches die hun cultuur en achtergrond goed kennen. Samen met hun coaches bepalen de vluchtelingen aan het begin hoe zelfredzaam zij zijn. Zij stellen een routeplan op, waarin zij aangeven welke stappen vooruit zij willen zetten. De coach ondersteunt hen daarbij. Daarnaast krijgen zij lessen in de Nederlandse taal en worden zij aangespoord om voor zichzelf doelen te stellen voor opleiding of werk.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “DANKZIJ EU-SUBSIDIE: MAATWERKPLAATS SCHIEDAM VOOR VLUCHTELINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *