Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DIT WORDT HET ICONISCH GEBOUW VOOR SCHIEDAM-OOST

SCHIEDAM- Het college van burgemeester en wethouders maakt in een persbericht meer bekend over het iconische gebouw dat moet verrijzen op de kop van de Singel in Schiedam. U kon daar in november vorig jaar (als eerste en enige) al over lezen bij Waterweg Actueel.

De ontwikkelcombinatie Blauwhoed, MLA+, Stats Architecten en Bouwgroep Moonen zijn geselecteerd als partij voor de uitwerking van het plan voor de Kop van de Singel. Het gaat om een bijzondere locatie: nabij het Stationsplein. De Kop van de Singel is de entree naar de binnenstad vanuit het station Schiedam Centrum. Volgens het stadsbestuur heeft Schiedam in de ontwikkelcombinatie een partner gevonden die in samenwerking met alle betrokken partijen een bij Schiedam passend iconisch gebouw ontwerpt en realiseert. De mix aan functies en voorzieningen zal deze locatie een aantrekkelijke plek maken voor alle Schiedammers en bezoekers, stelt men op het stadskantoor.

In najaar 2019 besloot het college de creativiteit van de markt te prikkelen om te komen met ideeën voor een aansprekende ontwikkeling van de Kop van de Singel. Op de vastgoedbeurs Provada presenteerde de gemeente de locatie, zodat partijen zich konden aanmelden om over de locatie ideeën uit te werken. Op basis van een uitgebreide selectieprocedure in twee rondes kwam de inbreng van de ontwikkelcombinatie Blauwhoed, MLA+, Stats Architecten en Bouwgroep Moonen als winnaar naar voren.

De Kop van de Singel is een van de te ontwikkelen locaties binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. De gemeente wil verschillende deelgebieden in samenhang ontwikkelen waardoor deze elkaar versterken. Het doel is een optimaal bereikbaar gebied met een innovatief bedrijventerrein Spaanse Polder en ’s-Gravelandsepolder, een aantrekkelijke stedelijke woonlocatie op Schieveste en de realisatie van een ‘leisure’-gebied met bioscoopcomplex en hotel. De Kop van de Singel vormt een verbindende schakel tussen alle gebieden.
De verbinding tussen station Schiedam Centrum en de binnenstad, en de routes naar de binnenstad moeten een kwaliteitsslag krijgen. Toevoeging van een dergelijk gebouw op de Kop van de Singel zou de entree naar de stad en verlevendigt het Stationsplein vesterken. De ontwikkelcombinatie zet met het gebouw, dat met een knipoog naar de Schiedamse stadsstijl ‘S’Maak’ wordt genoemd, in op een icoon dat ruimte biedt. Ruimte voor Schiedamse stadsmakers die er gaan wonen en in de plint van het gebouw zorgen Schiedamse smaakmakers voor de gewenste binnenstedelijke levendigheid. Door de ontwikkeling van woningen op deze locatie wordt de woningvoorraad van Schiedam, in de lijn met de Woonvisie, uitgebreid.

In de komende maanden gaat de ontwikkelcombinatie in overleg met de gemeente en de bewoners in de buurt de plannen verder uitwerken. De gemeente en de ontwikkelcombinatie zullen de plannen toelichten tijdens een informatiebijeenkomst op donderdagavond 5 maart aanstaande in het Stadskantoor (voormalige bibliotheek op de eerste etage), Stadserf 1. De aanvang is 19.30 uur.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “DIT WORDT HET ICONISCH GEBOUW VOOR SCHIEDAM-OOST

 1. Ik vraag mij dan af of de eigenaren van de panden die daar nu staan al op de hoogte zijn of dit in de krant lezen of op internet. De gemeente biedt dus op een vastgoedbeurs de grond aan waar de panden met huizen en bedrijven van anderen staan? Net als wethouder Minhas, de man met een achtergrond als projektontwikkelaar in de Spaanse Polder en Nieuw Mathenesse doet. Niet eerst netjes met partijen aan tafel maar gewoon al je panden toezeggen aan een bevriende projectontwikkelaar. Ook op Schieveste meldt ie al dat ie voor 50 miljoen aan kantoren duurzaam gaat slopen. De bedrijven die in die panden zitten wisten van niets. Leuk om in de krant te lezen dat jouw huis of horecazaak tegen de vlakte moet.
  Gemeente mag GEEN keiharde projectontwikkelaar spelen!!!

 2. Wat moeten wij in schiedam met hoge gebouwen kijk naar gemeente kantoor kerk ziet je niet meer , maar ja Rotterdam staat hoog in geschreven momenteel voor toeristen wonen en werken hypotheek zeer laag en dat blijf nog enkele jaren gouden tijden voor project ontwikkelaars en gouden tijden voor gemeente om grond te verkopen en een deal met elkaar te maken , buiten wat Pieke zeg en terecht , bewoners in de omgeving van schieveste en singel kijken straks tegen hoge torens terwijl ze huizen hebben gekocht of gehuurd voor uitzicht
  Gemeente en project ontwikkelaars zal hun een zorg zijn alle maal zakkenvullers
  maar de gewone mensen zijn de dupe .
  Gemeente en project ontwikkelaars dat is een pot nat. Ben benieuwd of het grootschalig in nieuws kom weet nu al niet meer wanner het in gemeente raad kom om te reageren voor bezwaar

 3. Nou, daar gaat je parkeerplek vlak voor het NS station. Gezellig. Zie wel dat het stationsplein ervoor een flinke oplapbeurt krijgt. Dat was dan wél nodig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *