Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DENK SCHIEDAM VERDEDIGT ZORGWENSEN EIGEN OUDEREN

SCHIEDAM- Bij de evaluatie van het Schiedams ouderenbeleid zal onderzoek worden gedaan naar de wensen en behoeften van ouderen met bijvoorbeeld een migratieachtergrond. Vooral bij zorg en huisvesting zal worden gekeken naar de (culturele) achtergronden van ouderen. Heel acceptabel, vindt Denk, die op het onderzoek heeft aangedrongen. De partij krijgt bijval van het AOV en uiteindelijk van bijna de volledige gemeenteraad.

Alleen oppositiepartij LOS keert zich radicaal tegen het extra onderzoek, omdat het ongewenst onderscheid mogelijk zou maken. Andreas Rose (LOS): “Jicht, dementie, reuma: het is niet gebonden aan afkomst. Iedereen heeft recht op dezelfde zorg, dus waarom wil Denk discrimineren op afkomst als het om de zorg gaat?”

Het antwoord komt van Dogukan Ergin, fractievoorzitter van Denk. Hij verwijst naar recent onderzoek door de Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen. Ergin: “ Daarin wordt aangegeven dat de zorgwensen en behoeften van sommige ouderen niet voldoende zijn gemeten.” Cock de Jong (AOV) vult aan: “Of je nu een migrantenachtergrond hebt of niet; je bent oud en dat sommigen op een andere manier behandeld moeten worden … Dat hebben we ook met mensen uit Zeeland ten opzichte van mensen uit Friesland. Die zullen ook op een gegeven ogenblik een ander idee hebben hoe ze geholpen dienen te worden. Dus ik snap heel die discussie niet, eigenlijk.”

In september kwam Denk met het pleidooi voor het opzetten van zorggroepen in Schiedam ‘speciaal voor eenzame en kwetsbare ouderen met dezelfde culturele achtergrond’, waar ze zorg in hun eigen taal en cultuur kunnen ontvangen.

De Stichting Laurens Rotterdam had in 2015 de primeur met het eerste verpleeghuis voor demente bejaarden, ingedeeld per etnische groep. Het complex, nabij de Essalammoskee in Rotterdam-Zuid, telt vijf woonunits, ingericht in de sfeer van de eigen niet-westerse cultuur.

Nederland telde in 2003 ruim 115.000 niet-westerse buitenlanders van 55 jaar en ouder. In 2020 zal dit aantal zijn verdrievoudigd.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “DENK SCHIEDAM VERDEDIGT ZORGWENSEN EIGEN OUDEREN

  1. Snap er niets van, waarom zou iemand zich aanpassen, alle voorzieningen worden ingericht naar hun gebruiken, achtergrond, en taal. Als Nederlanders dit willen heet het discriminatie willen de buitenlanders dat, dus apart, dan is het integratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *