Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DENK ZET AAN TOT EERBETOON BLANKE SLAVEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Schiedamse blanke slaaf Cornelis Stout en zijn gezin verdienen een straatnaam in de jeneverstad. Hoewel een standbeeld nog beter zou zijn. Dat oppert de fractie van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) naar aanleiding van een pleidooi van de Turkse fractie van Denk, om raadsleden spijt te laten betuigen van het slavernijverleden van Nederland (1621-1814) en een ‘mogelijk‘ Schiedams aandeel daarin.

Zowel LOS als het CDA hebben vanavond gewezen op de onderbelichte rol van de slavenmarkten in Noord-Afrika. De Schiedamse kuiper Stout, die in 1678 met zijn gezin per schip op weg was naar Suriname, werd gevangen genomen in Algiers en als slaven verkocht.

Raadslid Andreas Rose (LOS): “Misschien zou het goed zijn om hem met een straatnaam te vereren. Een standbeeld is iets te veel, maar we hebben het over slavernij. Dan kunnen we terugkijken, maar heden ten dage is er nog steeds moderne slavernij. In Turkije, Irak, Libië, eigenlijk het hele Midden-Oosten en in India.”

Denk wil dat de gemeenteraad van Schiedam ‘meeleven, begrip en berouw toont voor het slavernijverleden van Nederland en voor het mogelijk Schiedams aandeel daarin.’

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *