Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DE SCHOORSTEEN, EEN TIJDLOZE EYECATCHER IN JE INTERIEUR

“Die kan op de schoorsteenmantel” is een zin die we vaak horen bij het winnen van een prijs of het krijgen van een mooi cadeau. De schoorsteen is al eeuwen een centrale plek in menig huishouden en omdat veel oude trends terugkeren, is de schoorsteen, al dan niet met mantel, weer een ware eyecatcher in je woonkamer of keuken.

Regelmatig laten vegen

Het is zaak om bij intensief gebruik tweemaal per jaar de schoorsteenveger te laten komen om het geheel brandveilig te houden. Anders tenminste een keer per jaar. Het is typisch zo’n klus die je niet zelf gaat doen, net als het rommelen aan elektra, het zetten van nieuw glas of het aanbrengen van nieuwe sloten.

Ouderwetse maar tijdloze eyecatcher

Al sinds huizen gebouwd worden denken we aan een vuurplaats. Er is een generatie huizen waarin die ontbreekt, maar in nieuwe huizen geldt de aanwezige schoorsteen weer als unique selling point. Vandaar dat jaren ’30-huizen, waarin vaak wel zo’n tijdloze eyecatcher zit, populair zijn. In die woningen strijdt de schoorsteen met de tv om de rol van centraal punt in de woonkamer.

Schoorsteen in de keuken

Van oudsher is een schoorsteen in de keuken een logisch element, omdat er in vroeger tijden veel op houtvuur gekokkereld werd. Ook nu staat een schoorsteen in de keuken op sommige verlanglijstjes. Als de indeling van het huis dat toelaat, is er één schoorsteen voor zowel de open haard als de kookplek.

Vuur stoken

Het wordt vaak een oerdrift genoemd, de trend om bij elke gelegenheid een vuurtje te stoken. Of we vinden vuur gewoon gezellig. We zien die neiging terug in tuinen, waar overkappingen met een vuurplaats inclusief schoorsteen gecreëerd worden. Een compleet geoutilleerde buitenkeuken is evenmin een uitzondering. Om welke soort schoorsteen het ook gaat, schoonhouden is essentieel om brand op andere dan de hiervoor aangewezen plekken te voorkomen.

Schoorsteenmantel: plek voor accessoires

Tegenwoordig zitten veel open haarden ingebouwd in de muur en zeker in nieuwe woningen is er nog zelden sprake van een schoorsteenmantel. Waar dat wel het geval is, wordt deze net als vroeger opgesierd met foto’s, prijzen en andere zaken die we graag tentoonstellen.

Duurzaam stoken

Waar we vroeger van alles in de open haard gooiden, is het in deze eeuw belangrijk om op een duurzame manier een vuurtje te maken. Gelukkig bestaan er veel websites die adviseren hoe je het schoonst een gezellig vuurtje in de woonkamer maakt, en zo min mogelijk fijnstof en CO2 uit je schoorsteen laat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *