RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DE PADDENTREK IS GESTART

VLAARDINGEN- De paddentrek is in Delfland op 17 februari begonnen! We hebben nauwelijks winter gehad, de dieren zijn op weg naar de sloot om zich voort te planten. Dieren lopen met de avondschemering naar hun voortplantingsplek in een sloot.

Natuurlijk Delfland organiseert op de volgende plekken overzetacties:

Delft * (Abtswoude, Van der Slootsingel, Kuyperweg, Middelweg / Aan ’t Verlaat en Tweemolentjeskade); Delfgauw * (Delftsestraatweg); Den Hoorn * (Lookwatering en Oranje Nassauplein); Hoek van Holland (Nieuwlandsedijk); Leidschenveen * (Klaverveld);

Maasland * (Koningin Julianaweg en Kortebuurt); Maassluis * (Zuidbuurt); Nootdorp * (Hazepad en Vaantje); Rotterdam * (Oude Bovendijk); Schiedam * (Harreweg en Spalandpad); Vlaardingen * (Holyweg) en Ypenburg * (Bitterzoetpad).

Er zijn nog paddenoverzetters nodig op de locaties met een *. Bel 06 – 33 00 1742 of stuur een email aan natuurlijkDelfland@knnv.nl.

De padden worden op 22 locaties geholpen door ca 300 mensen. De meeste locaties zijn te herkennen aan verkeersborden.

Als de padden bij hun trektocht een verkeersweg oversteken worden ze in grote aantallen doodgereden.

Op een aantal plekken worden de padden gemonitord of te wel minimaal één keer per week geteld hoe het met de aantallen gaat; want op deze plekken zijn te weinig padden om elke dag over te zetten. Het gaat om Delft (Agnetapark, Kerkpolderweg, Noordeindseweg; Monster (Haagweg en Westerhonk) en Vlaardingen (Watersportweg)

Op de volgende plekken worden de putten afgeschermd: Delft (Hoogspanningspad en Tanthof Oost) en in Delfgauw (Swanecampen).

De actuele situatie voor de paddentrek is te vinden op https://delfland.knnv.nl/padden-overzetten/

Ook zijn op de diverse locaties de straatputten afgedekt met een rooster. Want dat zijn dodelijke vallen voor deze dieren.

Eerdere startdata in Delfland zijn:

2022, 6 februari

2021, 22 februari

2020, 15 februari

2019, 22 februari

2018, 10 maart

2017, 27 februari

2016, 20 maart

2015, 8 maart

2014, 20 februari

2013, 9 april

De trek vindt plaats tussen 19:00 en 7:00 uur.

Deze beschermde dieren hebben de afgelopen winter in de grond, onder stenen, in composthopen gezeten. Tijdens de paddentrek komen de dieren boven de 6º C tevoorschijn, zeker als het regent.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.

Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron en de Mycologische Vereniging.

1 reactie op “DE PADDENTREK IS GESTART

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.