Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DE MAGIE VAN POLAROID IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Stichting KunstWerkt organiseert van 10 juni t/m 10 juli in haar gloednieuwe expositieruimte Art Centre Schiedam een tentoonstelling met meesterwerken uit de geschiedenis van Polaroidfotografie. Nederland heeft een niet te onderschatten rol in deze geschiedenis gespeeld.

Met bijdragen van meer dan veertig fotografen en kunstenaars, waaronder Auke Bergsma, Erik Kessels, Vincent Mentzel, Hans Molenkamp, Pieter Vandermeer, Marcel van der Vlugt, en vele anderen. Met Anton Corbijn zijn besprekingen gaande.

In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in de wereld en in 1970 haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Daar werd ook gestart met de met de uitbreiding van een beroemde fotoverzameling The Polaroid Collection met Europees fotowerk. Deze reisde de hele wereld over, maar was in Nederland nooit te zien. De tentoonstelling in Schiedam beoogt een eerbetoon te zijn aan deze, tot nu toe onderbelicht gebleven Nederlandse rol in de geschiedenis van Polaroid.

Zo is bij curator Arno Bauman het idee ontstaan om een Nederlandse versie te organiseren met werk van Nederlandse fotografen die van dit medium gebruik maken of maakten. Naast bijzondere polaroids worden diverse authentieke Polaroidcamera’s getoond. Er worden (instructie)films en commercials vertoond en meerdere boeken en tijdschriften over Polaroid krijgen een plaats in de expositie. Ook verschijnt er een boek met werk van de deelnemende fotografen, interviews en een cultuurhistorische beschouwing over Polaroid. Verder omvat het programma een lezing, workshops voor kinderen (‘fotogrammen maken’) en rondleidingen. Collega-galeries in Schiedam participeren en tonen polaroidwerk op verschillende locaties. Het Schiedamse filmhuis Wenneker Cinema toont 18 juni de documentaire Instant Dreams van Willem Baptist.

Het belang van Polaroid voor de kunstwereld en de fotografiewereld in het bijzonder mag niet worden onderschat. Polaroidfotografie heeft onze kijk op de wereld ingrijpend veranderd en de vormentaal en uitdrukkingsmogelijkheden in kunst- en fotografiewereld enorm verrijkt. De laatste jaren is er een revival van direktklaarfotografie waar te nemen onder jonge beeldmakers, die de sfeer, imperfectie, kleuren en daarmee de charme van een fysieke polaroidfoto waarderen. De fabriek in Enschede is door ex-werknemers weer opgestart en mag sinds 2017 de naam Polaroid voeren. Polaroidcamera’s zijn inmiddels volop te koop (nieuw en refurbished). Hoogste tijd dus voor een Nederlandse Polaroidtentoonstelling!

In het nieuwe Art Centre Schiedam zijn ook Stichting Tone & Image en een filiaal van Art Gallery Voûte gevestigd. Naast een grote expositie van Susanne Schapowalow, een bekende, inmiddels 100 jarige vrouwelijke jazzfotograaf, toont Tone & Image polaroids van Auke Bergsma. Ook Galerie Voûte zal naar verwachting polaroidwerk tonen.

Praktische informatie

locatie: Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam
opening: zondag 12 juni, 15.30 uur
finissage: zondag 10 juli, 15.30 uur

www.stichtingkunstwerkt.nl
www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
www.instagram.com/stkunstwerkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *