Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

DE HISTORIE VAN ‘T STORT MAASSLUIS

MAASSLUIS- De Historische Vereniging Maassluis (HVM) gaat terugblikken op alle verdwenen industrieën op ’t Stort. Om te beginnen heeft de HVM een klein themaboekje gemaakt over het op havenslip gebouwde industrieterrein dat in 1916, tussen de Noorddijk en de spoordijk, ontstond.
’t Stort  1
Naast de nieuwe woonwijk ’t Stort was dit gebied ook een uitgelezen locatie voor nieuwe bedrijven, want er was sprake van uitbreiding van de Maassluise haven aan de andere zijde van de spoordijk. Reinier van der Bend was de eerste die in 1919 zijn Machinefabriek vestigde op de Govert van Wijnkade. Kunstzijdefabriek Fluïda volgde met een proefinstallatie aan de Keucheniusstraat. Rond 1950 verrees een aantal bedrijfshallen langs de spoorlijn aan de nieuwe weg die de naam Industrieweg kreeg. Nieuwe industrieën vestigden zich en groeiden snel en voorspoedig. Oliefabriek De Merwede, op de hoek met het Mackayplein, was genoodzaakt verschillende bedrijfshallen en pakhuizen in Maassluis ‘erbij’ te huren om aan de vraag naar sauzen en spijsolie te kunnen voldoen. Kistenfabriek Valkenburg breidde uit van één naar vier bedrijfshallen aan de zijde van de Keucheniusstraat.
’t Stort 4
Sommige bedrijven die in Maassluis een nieuwe bloeiende industrie vestigden op ’t Stort zijn in 2014 geheel verdwenen. Slechts de herinnering blijft en die willen wij ophalen op de Historische Avond van 13 november. Om welke bedrijven gaat het, waar zaten zij, wat produceerden zij en waarom zijn ze verdwenen? Misschien heeft u bij een van die bedrijven gewerkt en weet u de kennis van de HVM nog aan te vullen. U bent meer dan welkom tijdens de speciale Historische Avond over verdwenen industrieën op ’t Stort. Op donderdag 13 november 2014, in de Koningshof aan de Uiverlaan, zaal Lepelaar. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis voor leden van de Historische Vereniging Maassluis en andere belangstellenden.