Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

D66 VLAARDINGEN: ‘SLOOP GROTE GEVOLGEN BEVOLKINGSSAMENSTELLING’

VLAARDINGEN- De druk op zaken als het armoedebeleid, jeugdhulp en het integratievraagstuk zullen toenemen nu Vlaardingen heeft besloten minder sociale huurwoningen te slopen dan de bedoeling was. Daarvoor waarschuwt Koen Kegel, fractievoorzitter van D66 in Vlaardingen. Kegel: “Ik wil namens D66 meegeven wat voor een grote gevolgen dit gaat hebben voor de samenstelling van onze bevolking. En wat voor een gevolgen dit ook op ons sociaal domein heeft.” Tevergeefs. De gemeenteraad vindt het in meerderheid prima. Volgende week gaat ook de Schiedamse gemeenteraad waarschijnlijk eenzelfde besluit nemen.

Met 19 stemmen voor en 16 tegen stemt de Vlaardingse gemeenteraad in met het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken. Tot 2030 zal het aantal sociale huurwoningen in Vlaardingen weliswaar afnemen, maar er worden er 650 minder gesloopt. Gehoopt wordt dat minima uitwijken naar regiogemeente die juist meer sociale huurwoningen gaan bouwen. De provincie houdt toezicht op die afspraken, is de verwachting in Vlaardingen.

In Schiedam heeft vooral de seniorenpartij OPS een hard hoofd in die Provinciale handhaving. Verder is men in de jeneverstad in meerderheid goed te spreken over de Woningmarktafspraken. Over ‘de grote gevolgen die dit gaat hebben voor de samenstelling van onze bevolking’, geen woord in Schiedam, van links noch rechts. Hier blijft de sociale woningvoorraad zelfs volledig op peil.

Raadslid Annebeth Wilton (VVD): “De Schiedamse Woningvoorraad is ernstig in disbalans en met bijna 64 % van de woningvoorraad in sociale huurwoningen is dat in verhouding tot de andere randgemeenten toch echt wel zeer ruim bemeten. Als we kijken naar wat er in de omgeving is, dan is dat vaak kleiner dan 30 % aan sociale huurvoorraad. En Schiedam wil haar sociale huurvoorraad best beter in stand houden, maar dan moeten de randgemeenten ook een stap zetten. En dat is nu gebeurd.”

Raadslid Sun van Dijk (fractie van Dijk) vindt dit niet een uitkomst om de vlag over uit te gaan hangen, want er worden in Schiedam procentueel gezien nog altijd meer woningen gebouwd in het midden en hoger segment dan sociaal. Van Dijk: “Al die mooie berichten over bouwprojecten die gestart worden in Schiedam zijn prachtig, maar dat is niet hoe de mensen in Schiedam het voelen die al jaren op een wachtlijst staan om een woning toegewezen te krijgen. Alle mooie verhalen over dat nu randgemeenten verplicht meer bij moeten bouwen zijn mooi, maar je denkt toch niet dat de mensen die in Rotterdam of Schiedam willen wonen, dan nu opeens gaan reageren op een woning in Lansingerland of Berkel en vice versa?”

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *