Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

D66 SCHIEDAM: ‘KETIKOTI EN RAMADAN ZIJN NEDERLANDS’

SCHIEDAM- Volgens D66 Schiedam zijn – wat in het coalitieakkoord wordt genoemd – het ramadanfeest en ketikoti twee Nederlandse feestdagen. Fractievoorzitter John van Sliedregt heft daarmee een vinger naar oppositiepartij LOS, omdat hun fractievoorzitter niet gecharmeerd is van het erkennen van niet-officiële feestdagen.

Bij LOS is ergernis ontstaan over het voornemen van de nieuwe coalitie om Nederlandse feestdagen in te zetten als ruilmiddel. Monique Rotteveel (LOS): “Een accent wordt gelegd op buurtraadpleging. Of de inwoners op twee extra feestdagen vrij parkeren ingevoerd willen zien en wel op het ramadanfeest, ketikoti of Holi-Phagwa. Voor de formaliteit werd Sinterklaas er nog aan toegevoegd. ‘In Schiedam staan we open voor alle mensen’, spreekt het nieuwe college uit. Is dit serieus? Laten we alstublieft niet vergeten dat we in Nederland wonen. Laten we het houden bij de Nederlandse feestdagen.”

Van Sliedregt (D66): “Eigenlijk een opmerking, en die verwacht u natuurlijk ook wel van mij, maar ook een ramadanfeest en ketikoti zijn Nederlandse feestdagen.”

8 reacties op “D66 SCHIEDAM: ‘KETIKOTI EN RAMADAN ZIJN NEDERLANDS’

  1. Wat een gelul, Ramadam en Holy phagwa zijn religieuze feesten, en religies zijn verzonnen. Je kunt voor ieder sprookje wel een vrije dag geven. Het zijn zelfs geen Nederlandse sprookjes maar van die Efteling verhalen. Keti Koti en bevrijdingsdag zijn historische feiten, die zijn een feest waard. Wat echter vrij parkeren ermee te maken heeft??

  2. Pasen en Pinksteren (niet Kerst, het oeroude Germaanse lichtfeest, dat is namelijk gekerstend. Jezus werd maanden eerder geboren!) zijn ook religieuze feestdagen. Maar allemaal verankerd in de Nederlandse cultuur en tradities. Dat geldt niet voor de allochtone feesten.

    KetiKoti is geen feest wel een herdenking en zeer eenzijdig. Puur Surinaams en een miskenning voor de miljoenen blanken slaven. De bittere armoede onder de autochtone bevolking die tot in de jaren ’30 van de vorige eeuw is doorgegaan. Bij KetiKoti blijft de rol van de VOC-elite ook nog eens volledig buiten beeld. Begrijpelijk, het gaat de Creolen namelijk om herstelbetalingen… daar moeten de nazaten van de blanken slaven nu voor opdraaien (hopen ze!). Die VOC elite is inmiddels armlastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *