Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

D66 SCHIEDAM EN MAASSLUIS TEKENEN BEZWAAR TEGEN SPOEDWET

SCHIEDAM- De gemeenteraadsfracties van D66 in Schiedam en Maassluis zien geen noodzaak voor de beoogde spoedwet van CDA-minster Hugo de Jonge. De meeste D66-fracties in Zuid-Holland vinden het ongewenst dat het kabinet zichzelf verregaande macht toe-eigent. ‘De spoedwet ontbeert een solide juridische basis voor het inperken van grondrechten als de vrijheid van vereniging’, zo laten de gemeenteraadsfracties weten.

Met de wet kunnen ministers buiten de Tweede Kamer om besluiten tot het verbieden van evenementen, het sluiten van scholen en ondernemingen en openbaar vervoer. Uit de gezamenlijke verklaring van de D66’ers: ‘Het is een blanco volmacht voor ministers om zelf corona-maatregelen af te kondigen. Het parlement en de democratie staan daarbij buitenspel alsof we teruggaan naar koning Willem I die ook per decreet regels maakte. Met de directe lijn tussen de maatregelen van de minister en uitvoering door de burgemeester staat ook de gemeenteraad buitenspel.’

Het Schiedamse raadslid Jarle Lourens (D66) en Maassluizer Jesse de Jong hebben de gezamenlijke verklaring ondertekend. Daarin valt te lezen: ‘De Raad van State, Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Nederlandse Orde van Advocaten en onder andere ook de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen hebben grote zorgen over de beoogde wet. De grondrechten worden onvoldoende gewaarborgd. Zowel de Eerste en Tweede Kamer, maar ook de gemeenteraden hebben veel te weinig invloed. De looptijd is veel te lang. En wanneer een minister zelfstandig belangrijke wettelijke regels op gaat stellen is dat in strijd met de basisprincipes van de democratische rechtsstaat, dat is immers de taak van het parlement. Onnodig bovendien, er zijn prima alternatieven. Het kabinet kan zich nu al macht toe-eigenen door de uitzonderingstoestand uit te roepen en het parlement kan daar dan in ieder geval nog weer een einde aan maken.’

Volgens de lokale D66’ers is een verdere uniformering van de noodmaatregelen ook niet langer nodig. ‘Nu de verspreiding in beeld en onder controle lijkt kan er beter worden teruggevallen op lokale noodverordeningen, met passende uniformering op basis van RIVM richtlijnen, plaatselijk maatwerk en democratische legitimatie’, menen de fracties.
‘Als democraten en vertegenwoordigers van de lokale politiek vinden wij dat een veel betere werkwijze dan een directe lijn tussen zelfstandig door ministers verordonneerde maatregelen die door onze burgemeesters moeten worden uitgevoerd’, aldus 32 fracties van D66 uit Zuid-Holland.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *