Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

CULTURE CANDY IN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Trek in cultuur? Culture Candy 2015 bedient zo’n 600 Vlaardingse brugklasleerlingen met een aantrekkelijke menukaart. Op maandag 13 april mogen zij proeven van kunst, muziek, literatuur, film, theater, erfgoed en zelfs circuskunst bij Vlaardingse culturele instellingen.

Om kwart voor negen is er eerst een spectaculaire openingsact door freerunners van Jump Freerun op de Markt voor het stadhuis. Na een korte toespraak door wethouder Ruud de Vries vertrekken de brugklassers in groepen naar diverse locaties waar ze actieve workshops en inspirerende voorstellingen voorgeschoteld krijgen. Centraal op de dag staan twee dansvoorstellingen van Circle of Codes in de Stadsgehoorzaal. Met dit pakket boordevol cultureel snoepgoed zijn de brugklassers de hele dag zoet.

Bij KADE40 kunnen de leerlingen schilderen, fotograferen of aan de slag met mode of theater. Schrijfster Victoria Farkas geeft een schrijfworkshop in de bibliotheek. Museum Vlaardingen laat de leerlingen nu alvast met het nog lege museum kennismaken. Bij de Kroepoekfabriek wacht de deelnemers een workshop van het Brandwerk Creatief Hiphop Collectief. Filmtheater Het Zeepaard geeft een workshop over de korte film met veel leuke voorbeelden. Circusschool Hannes en Co boort de acrobatische vaardigheden van de brugklassers aan in ’t Hof. In Streekmuseum Jan Anderson staan onderwerpen als WOI, WOII en de Franse tijd centraal. Scherven, botten, dozen en labels vormen de onderdelen van een spel waarmee het Vlaardings Archeologisch Depot zich presenteert. In het Stadsarchief Vlaardingen buigen de leerlingen zich over de geschiedenis van de stad vastgelegd op foto’s. Onderweg naar de verschillende locaties spelen diverse monumenten een interactieve rol in de dag.

Culture Candy 2015 is financieel mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Stichting de Groot Fonds, DeltaPORT Donatiefonds en de gemeente Vlaardingen. Aan deze zesde editie van Culture Candy doen circa zeshonderd brugklassers mee. Ze zijn afkomstig van de Mavo VOS, het College Vos, het Lyceum VOS, het Geuzencollege Holy, het ASZ Geuzencollege en het Geuzencollege Westwijk.