Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

CNV: ‘SCHIEDAM MOET ENECO-AANDEELHOUDER BLIJVEN’

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam moet  het aandelenbelang in Eneco behouden. Vakbond CNV doet hiervoor een dringend beroep op de Schiedamse politiek.  De vakbeweging  vindt dat verkoop van de aandelen het maatschappelijke belangen schaadt op het terrein van werkgelegenheid, duurzaamheid, innovatie en de Nederlandse economie.

Bij een bedrijf als Eneco past een duurzame en solide Nederlandse aandeelhouder, zowel in continuïteit als in beleid, vindt de vakbond.  In de ogen van het  CNV  verdienen daarom allereerst de gemeenten en anders bijvoorbeeld de grote Nederlandse pensioenfondsen veruit de voorkeur boven willekeurige buitenlandse aandeelhouders.

Eneco biedt direct werk aan 3.500 medewerkers en indirect aan vele toeleveranciers. Verkoop van de Schiedamse  aandelen zet de banen van deze medewerkers op het spel. Bij een buitenlandse overname gaan nationale en lokale belangen minder zwaar wegen. Dit zal leiden tot ontstagen en reorganisaties, waarschuwt het CNV. Bij Essent raakten 2.200 mensen hun baan kwijt na splitsing en overname  door RWE en bij de NUON gingen 2.000 banen verloren. Bij Eneco bleef de werkgelegenheid in die tijd stabiel. Gezien de genoemde voorbeelden, maken de leden van het CNV zich grote zorgen over het behoud van hun werkgelegenheid.

Het Schiedamse college van B en W beslist binnenkort over de eventuele verkoop van de aandelen Eneco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *