Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

CLIËNTENRAAD ZIEKENHUIS SCHIEDAM: OPNEMEN SLECHT-NIEUWS GESPREK

SCHIEDAM- De Cliëntenraad van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam komt met het ongevraagd advies voor het opnemen van slecht-nieuws gesprekken. De belangenvertegenwoordigers van de patiënten willen dit nog een keer bij de Raad van Bestuur onder de aandacht brengen, staat in het vandaag overhandigd Jaarplan voor 2019.

Patiënten onthouden niet alles van een gesprek, zeker niet als de situatie complex is of emotioneel beladen. Een gesprek na een routinecontrole wordt beter onthouden dan een ‘slecht nieuws gesprek.’

Minister Edith Schippers (VVD) lanceerde in maart 2016 al haar voorstel om gesprekken met een arts of behandelaar voortaan op te nemen. Dat zou misverstanden voorkomen en tot betere resultaten leiden.
Zij verbond er wel (wettelijke) voorwaarden aan. Zo moet de geluidsopname uitsluitend bestemd zijn voor eigen gebruik, en mag niet openbaar gemaakt worden. Ook is het netjes (maar niet verplicht!) als de patiënt vooraf toestemming vraagt. Weigert de arts, dan mag de patiënt een schriftelijk gespreksverslag eisen.

De  Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), die ruim 59.000 artsen en studenten geneeskunde vertegenwoordigt, raadt artsen aan in hun wachtkamer een mededeling op te hangen dat patiënten het gesprek met de dokter mogen opnemen, maar dat het wel wordt gewaardeerd als ze dat van tevoren zeggen. Ook moet daarin staan dat de opname alleen voor eigen gebruik is en niet bijvoorbeeld op sociale media mag worden gezet.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *