Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

CELSTRAFFEN GEËIST VOOR GIJZELEN MOEDER

ROTTERDAM- Een 65-jarige vrouw uit Rotterdam denkt op 9 februari van dit jaar via een advertentie op internet kinderkleding te verkopen. De vrouw die bij haar woning aan de Eliotplaats in Ommoord verschijnt, vraagt of de Rotterdamse de kleding wil helpen tillen omdat ze zwanger is. Op straat aangekomen word ze plotseling in een busje getrokken, krijgt een muts over haar hoofd en vervolgens dagen vastgehouden in een woning in het Noord-Hollandse Wormer. Tegen de vier verdachten van deze gijzeling zijn vandaag door de officier van justitie celstraffen tot 3,5 jaar geëist.

Op de avond van de gijzeling van de vrouw krijgt haar zoon, die in het buitenland woont, een bericht op zijn telefoon dat hij 5 miljoen euro losgeld moet betalen. Doet hij dat niet, dan ziet hij zijn moeder niet meer terug. Het geld moet betaald worden omdat zijn broer in het verleden zou hebben gestolen. Een dag na de gijzeling besluit de familie de politie in te schakelen. Uiteindelijk wordt een losgeldbedrag van enkele tonnen overeengekomen en wordt een plek afgesproken waar de overdracht moet plaatsvinden.

De zoon van het slachtoffer besluit de politie er uiteindelijk toch buiten te houden. Hij regelt de overdracht van het losgeld alsnog op eigen initiatief. Hij schudt een observatieteam van de politie af en brengt het losgeld naar Amsterdam. Het slachtoffer wordt ’s nachts in Zaandam achtergelaten.

Na uitgebreid onderzoek van de politie komt uiteindelijk een 41-jarige Amsterdamse neef van de gegijzelde vrouw in beeld als verdachte. Ook twee vrouwen van 25 en 35 uit Hilversum en een 29-jarige man uit Wormer zijn volgens het onderzoeksteam betrokken bij de gijzeling. Zij regelden onder andere de woning waar het slachtoffer werd vastgehouden, de aankoop van de kinderkleding en de bestelbus waarin de vrouw werd vervoerd.

“Het feit gepleegd door verdachten is een bijzonder ernstig feit”, aldus de officier van justitie ter zitting. “In vind het stuitend dat een moeder, die niets met eventuele conflicten te maken heeft, uit zucht naar geld is gedegradeerd tot een instrument. De ernst van het feit rechtvaardigt daarom zonder meer een gevangenisstraf.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *