Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

CELSTRAF GEEÏST VOOR GROOTSCHALIGE ID-FRAUDE EN OPLICHTING

ROTTERDAM- Tegen een 20-jarige voormalige postbode uit Rotterdam is anderhalf jaar celstraf geëist voor identiteitsfraude en oplichting. Van de straf is een half jaar voorwaardelijk. De verdachte gebruikte de adresgegevens van tientallen mensen om online goederen te bestellen. Ook verkocht hij verschillende keren via internet dure voetbal -en concertkaartjes zonder die te leveren aan de koper.

De postbode ging heel gewiekst te werk. Zo maakte hij van poststukken en belbordjes van woningen foto’s en maakte vervolgens honderden valse emailadressen en accounts aan. Via een internetwinkel kocht hij daarna voor duizenden euro’s kleding. Hij koos daarbij voor de optie achteraf betalen en paste de bezorgadressen aan zodat de bestellingen bij verschillende afhaalpunten terecht kwamen. Omdat er valse emailadressen werden gebruikt, kregen de gedupeerden nooit een orderbevestiging. Aanmaningen kregen ze weken na de bestellingen wél op hun huisadres bezorgd. Het overkwam zeker 36 slachtoffers, waaronder een hoogbejaarde vrouw.

De verdachte kwam al in 2019 in beeld tijdens een onderzoek naar oplichting met voetbalkaartjes en zat daarvoor enige tijd vast. Maar na zijn vrijlating ging hij gewoon door, zo ontdekte het onderzoeksteam.

“Het is beschamend, het gebrek aan meegevoel en respect voor mensen die worden opgelicht of wiens identiteit wordt misbruikt”, aldus de officier van justitie ter zitting. “Uit het dossier blijkt dat verdachte zijn functie als postbezorger misbruikte om foto’s te maken van pakketjes of belborden, om zo aan adressen te komen om identiteitsfraude te kunnen plegen. Het is een eng idee dat je de postbode niet kunt vertrouwen. Een gevangenisstraf is gepast.”

1 reactie op “CELSTRAF GEEÏST VOOR GROOTSCHALIGE ID-FRAUDE EN OPLICHTING

  1. Die straf voor deze creatieveling is terecht hoor, maar waarom komen mensen met veel zwaardere vergrijpen er soms met een taakstraf vanaf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *