Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BUURTSCHAP WINDAS SCHIEDAM WIL ZICH PROFILEREN

SCHIEDAM- De inwoners van het voormalige buurschap Windas (1651-1941) willen de historie van het Schiedamse buurtje meer onder de aandacht brengen. Er liggen plannen voor het beschilderen met oud-Hollandse taferelen van het trafohuisje langs het fietspad naar het Beatrixpark, pal naast het straatje, dat anno 2017 ingeklemd ligt tussen de ’s Gravelandseweg en het Beatrixpark. Met de wijkprocesmanager van Kethel worden de mogelijkheden onderzocht.

Op een nostalgisch plaatsnaambord wordt al 30 jaar verwezen naar de voormalige gemeente Kethel-Spaland waar Windas onderdeel van was tot in de Tweede Wereldoorlog (1941). Het tegenwoordige bord staat er sinds 4 jaar en is niet van echt te onderscheiden. Regelmatig wordt het onbekende stukje Schiedam opgenomen in puzzeltochten, wat verrassende reactie oplevert bij de deelnemers. Voor de bewoners van Windas is het nu tijd het oude buurtschap meer te profileren.

In 1651 werd de Kethelvaart gegraven in Kethel. Deze vaart liep van het dorp Kethel tot aan de Poldervaart bij Windas. Een polderbestuur ter controle van de waterhuishouding is tot eind jaren vijftig in Kethel actief geweest. Door middel van een windas kon men van de hoger gelegen Poldervaart naar de Kethelvaart komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *