WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER VLAARDINGEN: ‘1,5 METER MOEILIJK UIT TE LEGGEN’

VLAARDINGEN- De 1,5 meterregel in Vlaardingen is sinds maandag heel moeilijk uit te leggen door de demonstratie van duizenden mensen in Amsterdam, waarbij alle regels van het RIVM zijn overtreden. Dat laat burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) weten bij Omroep Vlaardingen. Eenhoorn: “Ja, dat vind ik als verantwoordelijke om de regels te handhaven hier in Vlaardingen, maar dat geldt voor alle 355 burgemeesters minus één, dat wij heel moeilijk kunnen uitleggen hoe het moet, via onze boa’s, via de politie. Moet ik nou met mijn beste vriend of vriendin 1,5 meter houden op een terras terwijl we gewend zijn bij elkaar te zitten?”

Eenhoorn heropent terrassen met 1,5 meterverplichting in Vlaardingen. Duizenden demonstranten in Amsterdam overtreden tegelijk die regel (Foto: Arne van der Zande).
Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam laat weten dat de omvang van het protest op de Dam haar heeft overdonderd. Er waren geen aanwijzingen dat de demonstratie zo groot zou worden, zei Halsema in het tv-programma Op1. “De organisatie kondigde een opkomst van 250 tot 300 mensen aan, maar meestal worden zulke aantallen overdreven. Tijdens de demonstratie zwol het binnen een uur tot enorme proporties aan. Daar was de politie ook niet op geprepareerd.”

Ingrijpen was volgens Halsema geen optie, want dan had er met harde hand opgetreden moeten worden. “Die keuze vond ik niet verantwoord.” Haar afweging noemt ze daarom ‘proportioneel’. “Het kan niet zo zijn dat je de politie met overmacht tegen vreedzame demonstranten laat optreden. Het gaat om het grondrecht om te kunnen demonstreren”, aldus Halsema.

De Amsterdamse burgemeester ligt inmiddels onder vuur vanwege het toestaan van de demonstratie waarbij de verplichte 1,5 meterafstand massaal is overtreden. VVD, CDA, D66, ChristenUnie, FvD en de PVV in de Tweede Kamer hebben verontwaardigd gereageerd. Thierry Baudet (FvD): ‘In haar deugtunnelvisie liet Halsema dit gebeuren. FVD steunt het demonstratierecht, maar de afgelopen 9 weken dwong Halsema winkeleigenaren wél om te sluiten op straffe van torenhoge boetes. In Republiek Amsterdam is iedereen gelijk, maar het GroenLinks-kartel is iets gelijker.’

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *