Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER TWIJFELT AAN TERUGKEER SURVEILLANTEN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) ontkent bezwaar te hebben tegen de terugkeer van surveillanten bij de Vlaardingse politie. De burgemeester wordt aan de tand gevoeld door de fractievoorzitter van Beter voor Vlaardingen (BvV) over de wens van Eenhoorn om twintig buitengewoon opsporingsambtenaar (boa’s) in Vlaardingen te gaan uitrusten met handboeien, pepperspray en uiteindelijk ook een wapenstok.

BvV ziet liever surveillanten van de politie voor extra handhaving, omdat boa’s niet de juiste opleiding hebben voor het gebruik van wapens. De burgemeester bestrijdt dat. Eenhoorn: “Ja, u trekt het gelijk met surveillanten, maar die zijn ook ongewapend. En die hebben een anderhalf jaar training. Boa’s hebben geloof ik een opleiding van 3 jaar. Dus ik denk dat we even precies moeten kijken wat we aan het doen zijn. Dus ik ga hier geen toezegging doen. Ik ga het gewoon rustig bekijken.”

Bij BvV zijn ze er al uit. Gewezen wordt op de situatie in Amsterdam. Eenhoorn: “Ik weet bij de Eenheid Amsterdam heeft men surveillanten. Dat werkt ook prima. Dus ik ben daar niet tegen, maar het gaat mij om de tegenstelling. Die staat mij tegen. Ik weet niet wat er is afgesproken binnen de Eenheid Rotterdam van de nationale politie. Dus dan moet ik mij echt ook eerst oriënteren. Dan kom ik daar even op terug.”

Een surveillant is een assistent politiemedewerker. De rang surveillant is de eerste rang en bevindt zich onder agent. Een surveillant is meestal werkzaam in de basispolitiezorg op een wijkteam. De taakstelling van een surveillant is over het algemeen beperkter dan de taakstelling van een agent. Een surveillant heeft de mbo 2-politieopleiding gevolgd. In 1,5 jaar tijd wordt een surveillant klaargestoomd voor het politievak.

Een deel van de gemeentelijke handhavers in Vlaardingen is in 2018 al getraind op het gebruik van handboeien. Naast handboeien mogen handhavers door een gemeente ook worden voorzien van pepperspray en een wapenstok, mits daarvoor eerst een uitgebreide procedure is doorlopen.

Foto (Arne van der Zande): Burgemeester Bas Eenhoorn

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *