WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘BURGEMEESTER TEGEN PUBLICITEIT KERMISMOORD SCHIEDAM’

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam lijkt nog steeds in haar maag te zitten met de kermismoord uit augustus 1976. Ook nu er na ruim 42 jaar alsnog een gedenkteken ligt voor het destijds 21-jarige slachtoffer John Gijbels. ‘De burgemeester wilde er helaas geen publiciteit bij hebben tijdens de legging, maar daarna mocht ik de publiciteit wel opzoeken’, zegt initiatiefneemster Fija van de Water over de plaatsing van de tegel op het Emmaplein in Schiedam.

Van de Water kent de familie van Gijbels heel goed. Het stak haar dat hun pogingen voor een gedenkteken in 2016 niets hebben opgeleverd. Van de Water: ‘Toen kwam bij mij het idee op om een brief te schrijven naar de gemeente om alsnog te proberen een tegel te regelen in de stad. Eigenlijk dacht ik, daar hoor ik niets meer van, maar tot mijn grote verbazing stond er drie weken later iemand voor mijn deur van de gemeente. Hij was bereid om volledig mee te werken om een tegel te laten plaatsen ter nagedachtenis aan John.‘

Desgevraagd liet de gemeente Schiedam in 2016 aan Waterweg Actueel weten dat er geen enkel verzoek was binnengekomen voor een gedenkteken of –tegel voor John Gijbels. De familie daarentegen zei destijds te hebben verzocht om een lieveheersbeestjes tegel.

De verslaggeving over de kermismoord wordt in 1976 nog volledig journalistiek gebracht. Nadien begint het verzwijgen en verdraaien in het belang van de multiculturele ideologie, waarvoor diezelfde pers inmiddels al decennia een warm pleitbezorger is. Een dergelijke kop boven een bericht zou anno 2019 geen enkele eindredactie overleven, ook al is ‘ie feitelijk juist.
Volgens zijn nabestaanden was Gijbels het eerste slachtoffer van zinloos geweld in Nederland, maar zijn dood zou nadien bewust worden verzwegen; de dader was een Turkse fabrieksarbeider die de benen nam naar het buitenland. Gijbels overleed na meerdere dolksteken –waarvan één in het hart- die hem werden toegebracht door Aydin Ildir (destijds 24 jaar oud) op de Schiedamse kermis van zaterdag 6 augustus 1976. De moord op het ongewapende slachtoffer -die een ruzie wilde sussen waarin Ildir zich mengde- verdween al snel naar de achtergrond als gevolg van de zogenaamde Turkenrellen die de dagen daarop uitbraken in Schiedam. Groepen van driehonderd man en meer bewogen zich door de binnenstad om wraakacties uit te voeren tegen Turken.

Van de Water: ‘Toen de familie twee jaar geleden om een tegeltje vroeg voor in het centrum te leggen, omdat het 40 jaar geleden was, werd het geweigerd en verleden jaar heeft iemand van de familie, waar ik zeker goed bevriend mee ben, een artikel  gevonden waarin stond dat de Turken toentertijd een schadevergoeding hadden gekregen van 35.000 gulden. Dat vond ik zo onrechtvaardig, want de familie had in eerste instantie niet om die rellen gevraagd en zoals u weet is de dader nooit berecht, omdat hij naar Turkije is gevlucht. De familie is heel veel onrecht aangedaan, vind ik.’

‘Times were when. Times that won’t be back again’, staat op de tegel die er nu, ondanks alles, toch ligt. Een verwijzing naar de hele geschiedenis, uit een songtekst van de Volendamse popgroep The Cats, waarvan Gijbels een groot fan was.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *