Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER SCHIEDAM ONTKENT MOEITE MET TEGEL KERMISMOORD

SCHIEDAM- Burgemeester Cor Lamers (CDA) spreekt, via zijn woordvoerder, tegen dat hij geen publiciteit zou willen rond de tegel voor John Gijbels, slachtoffer van de geruchtmakende kermismoord uit 1976. Initiatiefneemster voor de tegel op het Emmaplein zegt dat Lamers geen publiciteit wilde hebben tijdens de legging. Daarna mocht wel de publiciteit worden gezocht.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester zit het anders. Hij laat weten: ‘De gemeente en de burgemeester gunnen de familie alle gelegenheid om te herdenken en om daar aandacht voor te vragen. Net zoals dat bijvoorbeeld het geval is met het leggen van Stolpersteine. Toen de aanvraag om een tegel te mogen plaatsen binnenkwam, heeft de gemeente dan ook positief gereageerd en er samen met de familie een plaats voor gezocht.
De burgemeester wil de familie alle ruimte geven om hún verhaal te vertellen, zonder dat hij daarbij voor zichzelf een rol opeist. Dat hij geen publiciteit zou willen rond de herdenking of de tegel, is echter geen juiste conclusie’, aldus de woordvoerder van de burgemeester.

Volgens zijn nabestaanden was Gijbels het eerste slachtoffer van zinloos geweld in Nederland, maar zijn dood zou nadien bewust worden verzwegen; de dader was een Turkse fabrieksarbeider die de benen nam naar het buitenland. Gijbels overleed na meerdere dolksteken –waarvan één in het hart- die hem werden toegebracht door Aydin Ildir (destijds 24 jaar oud) op de Schiedamse kermis van vrijdag 6 augustus 1976. De moord op het ongewapende slachtoffer -die een ruzie wilde sussen waarin Ildir zich mengde- verdween al snel naar de achtergrond als gevolg van de zogenaamde Turkenrellen die de dagen daarop uitbraken in Schiedam. Groepen van driehonderd man en meer bewogen zich door de binnenstad om wraakacties uit te voeren tegen Turken.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

1 reactie op “BURGEMEESTER SCHIEDAM ONTKENT MOEITE MET TEGEL KERMISMOORD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *