Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER SCHIEDAM ONTKENT ETNISCHE REGISTRATIE BOETES

SCHIEDAM- Er is in Schiedam niet etnisch geregistreerd bij het uitdelen van de honderden boetes aan overtreders van de noodverordening. Dat laat burgemeester Cor Lamers (CDA) bij herhaling weten na kritiek op de onlangs geleverde statistische gegevens (Lamers: “Ik werp dat verre van mij”). Onder andere de fracties van Denk en GroenLinks zien dat anders. Bij Denk vindt men dat met het leveren van die gegevens in het vervolg zorgvuldiger moet worden omgegaan. Het zou aan duiding ontbreken en er zou geen rekening zijn gehouden met mogelijke stigmatiserende effecten op bepaalde groepen.

Uit de cijfers wordt duidelijk dat 40% van de boetes is uitgeschreven aan jongeren onder de 20 jaar. Nog eens 40% van de boetes was voor mensen met een migratieachtergrond, waarbij een fors deel Oost-Europeanen.

Volgens de burgemeester zijn alleen die gegevens verzameld waaraan niet te ontkomen valt . Lamers: “Als een boete wordt uitgeschreven moeten we namelijk voor een juiste verwerking van die boetes, gegevens van de personen noteren. Die worden ingevoerd in een systeem, gekoppeld aan een burgerservicenummer, daar komt dan de geboorteplaats naar voren. Dat hebben we niet alleen gedaan op basis van de achtergrond van migratie, maar we hebben ook aan leeftijdsscreening gedaan, zoals u kunt zien. Daarom was het voor ons mogelijk om achteraf, aan de hand van die gegevens, het overzicht van die groepen te maken. De raad had daar ook om gevraagd tijdens de beeldvormende avond van 26 mei. We hebben de splitsing gemaakt en opgebouwd in enkele groepen: leeftijd, wijk en migratieachtergrond.”

Dogukan Ergin (Denk): “Ik kom tot de conclusie dat het label gewoon onzorgvuldig is opgesteld, omdat geboorteplaats per definitie geen achtergrond is. En diverse andere collega’s hebben aangegeven dat deze informatie niet vanuit de raad is gevraagd. “

Een ruime raadsmeerderheid is tevreden met de uitleg van de burgemeester en verwerpt het verzoek van Denk om in de toekomst zorgvuldiger om te gaan met het delen van statistische informatie over (migratie)achtergronden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *