Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER SCHIEDAM MOET VELE BOETES VERDEDIGEN

SCHIEDAM- Burgemeester Cor Lamers (CDA) wordt het vuur aan de schenen gelegd door meerdere politieke partijen over het hoge aantal boetes voor overtreders van de noodverordening in Schiedam. Denk, GroenLinks en de PvdA hebben bedenkingen bij de opstelling van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) tegen overtreders. De burgemeester blijft achter de acties staan. De aanpak door handhavers van de gemeente heeft gezorgd voor ruim vijfhonderd boetes (inclusief strafblad) voor overtreders.

Petra Zwang (PvdA) heeft het idee dat de handhavers onvoldoende hebben gekeken naar de context waarin overtredingen zijn vastgesteld. Zwang: “ Ik heb signalen gekregen van ouderen die op het Bachplein wonen, waar de mensen met een rollator, die dwars het plein willen oversteken, stevig toegesproken worden.”

GroenLinks-fractievoorzitter Rene Karens komt terug op het beboeten van de vier taartjeseters in de tuin van de Grote of Sint Janskerk. Karens: “Dan kan je toch niet anders dan concluderen, dat Schiedam misschien niet helemaal de goede aanpak heeft gekozen.”

Lamers: “ Ja, daar kan je verschillend over denken. We weten dat die pastorietuin in het centrum is gelegen en dat we een stuk of 20-25 hotspots hebben in onze stad, waar de politie extra alert op is, omdat zich daar al eerder incidentje hebben voorgedaan. Dat geldt onder andere ook voor die pastorietuin. Dus het was een heel ongelukkige samenloop van omstandigheden dat deze mensen daar naar buiten zijn gegaan, krukjes hebben meegenomen en daar dus ook zichtbaar zijn gaan zitten.”

Wat de PvdA betreft wringt juist daar de schoen. Zwang: “In Rotterdam is een aantal jaar geleden een soort van gebakjes-affaire geweest, maar dan in het park bij de Euromast. Waarbij de boa’s het ingewikkeld vonden als een hele groep zes flessen Bacardi achterover gooiden, dat je die anders benadert dan twee oudere dames die op een bankje zitten en wat hapjes en een glaasje rosé uit een picknickmand halen.”

Lamers: “Ik ken de situatie van het Euromast-incident niet. Ik heb er vaag wel eens van gehoord, maar het is wel zo dat wij in het begin van deze coronaperiode een aantal goeie gesprekken hebben gehad met de boa’s . Zij gingen de straat op waar iedereen werd verzocht om thuis te blijven. Sowieso is dat best wel bewonderenswaardig, want het gaat ook om hun gezondheid. We hebben met hen gesproken welke risico’s en bedreigingen dat voor ze oplevert. Hoe ze daar mee om moeten gaan.“

Sinds 12 mei worden minder snel boetes uitgedeeld aan overtreders van de noodverordening. In het Regionaal Beleidsteam (RBT) is besloten het handhavingsbeleid met ingang van die datum te versoepelen en voortaan alleen bij excessen op te treden. Denk hierbij aan grote groepen overlastgevende personen.
Op 20 april ontstond al de eerste echte ophef over de Schiedamse aanpak. Drie mensen in Oost werden bekeurd door de Lichtblauwe Brigade voor het zitten op een bankje. De drie zaten op een bankje aan de Van Swindesingel. De drie wisten naar eigen zeggen niet dat het verboden was om met drie vrienden naast elkaar op een bankje te zitten.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *