Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER SCHIEDAM DRONG AAN OP AFSCHAFFEN ZWARTE PIET

SCHIEDAM- Burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft hoogst persoonlijk aangedrongen op het op termijn afschaffen van Zwarte Piet bij de Stichting Evenementen Promotie Schiedam (SEPS), organisator van de intocht en het Sinterklaaspaleis. Ook zijn door de burgemeester de gevolgen voor de subsidie aan SEPS ter sprake gebracht bij het niet toevoegen van roetveegfiguren. Tegelijk blijft Lamers beweren dat het college formeel geen standpunt inneemt over Zwarte Piet.

De gesprekken met SEPS zouden het gevolg zijn van de wens van de gemeenteraad. Denk, D66, GroenLinks, fractie Van Dijk en de PvdA willen naar Rotterdams voorbeeld alleen roetveegfiguren zien. Lamers: “Ik heb deze zomer met SEPS af kunnen spreken dat we dat Rotterdamse model nu ook echt concreet in Schiedam gaan toepassen. Dat is een hele concrete afspraak. Die is ook goed vastgelegd. Ik ben best bereid om in de subsidieverlening voor volgend jaar dit ook echt als afbouwmethode vervolgens als voorwaarde op te nemen. In die zin is het niet vrijblijvend. In die zin hebben we geleerd van de eerste afspraken van de zomer van 2019. Die waren goed bedoeld en die hadden ook een goede intentie, maar ze waren toch iets te vrijblijvend, omdat er bij de invulling daar toch niet helemaal loyaal invulling aan werd gegeven.”

Door SEPS is vorig jaar een enquête gehouden naar onder andere Zwarte Piet. Uit het onderzoek – in opdracht van de gemeenteraad – bleek dat er onder de inwoners van Schiedam nauwelijks behoefte is aan het afschaffen van Zwarte Piet. Het zwaartepunt van het onderzoek lag bij het Nieuwlandfestival. Tijdens het festival zijn vooral Turken, Surinamers en Antillianen bevraagd. Ook hier geen noemenswaardige bezwaren tegen Zwarte Piet.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

13 reacties op “BURGEMEESTER SCHIEDAM DRONG AAN OP AFSCHAFFEN ZWARTE PIET

 1. Toppunt van democratie.
  Een duur onderzoek laten houden onder de bevolking over Zwarte Piet en het gewoon negeert.De uitslag was dat er vrijwel geen bezwaar was tegen Zwarte Piet in Schiedam. Ook bij de donkere mede Schiedammers.
  Zelf ervaar ik dat ook als ik als trotse Zwarte Piet rondloopt, prachtig gezicht al die lachende kindertjes. Het wordt tijd dat we een gekozen burgemeester kunnen krijgen. Deze ‘meneer’ gaat zich steeds meer gedragen alsof hij samen met zijn volgelingen en stadswachten een dictoriaal bewind aan het creëren is.
  Met een beetje geluk komt er bij de volgende gemeenteraad verkiezingen een nieuwe partij. Als deze partij de grootste gaat worden, zullen we wel Trump taferelen krijgen in Schiedam wat de Schiedammers wederom heel veel geld gaat kosten.

 2. Ik weet niet welke donkere mensen zijn geintervieuwd, de meeste Schiedammers zien het verschil niet tussen een Marokkaan, hindustaan of creool. Iedere persoon die ik ken met creoolse achtergrond vindt zwarte piet een beledigende karikatuur. Sinterklaasfeest moet voor iedereen leuk zijn, niet alleen voor kinderen die herr Adolf hier gewenst had.

  1. Zo te lezen verschillen wij van mening wat betreft dit onderwerp.
   Donkere mensen die in mijn kennissenkring zitten denken er anders over. Daar komen wij niet uit.
   En wat Adolf ermee te maken heeft snap ik uit.
   Weet wel dat aanhangers van hem ruiten ingooiden bij de Joodse medemensen, daar zij boeken in etalages tentoonstelden. Helaas gebeurd dit nu bij boekhandels die zwarte Piet in de etalage hebben hangen.
   Hieronder een verhaal van een donker medemens.

   Donkere Leonardo schminkt zich niet, maar wordt als Zwarte Piet toch van Facebook verwijderd: ‘Dít is racisme’
   De donkere Leonardo van Lenthe uit Ommen is blijkbaar zwart genoeg om verwijderd te worden. Een foto van hem als piet, maar dan zonder schmink, werd door Facebook offline gehaald. ‘Haatdragend’, is de lezing van het sociale medium, maar Leonardo (28) is ziedend. Met één klik lag hij in de prullenbak. ,,Dit is racisme de andere kant op. Ik ben gekwetst.”onkere Leonardo schminkt zich niet, maar wordt als Zwarte Piet toch van Facebook verwijderd: ‘Dít is racisme’
   De donkere Leonardo van Lenthe uit Ommen is blijkbaar zwart genoeg om verwijderd te worden. Een foto van hem als piet, maar dan zonder schmink, werd door Facebook offline gehaald. ‘Haatdragend’, is de lezing van het sociale medium, maar Leonardo (28) is ziedend. Met één klik lag hij in de prullenbak. ,,Dit is racisme de andere kant op. Ik ben gekwetst.”

 3. En ik ken genoeg Creolen die er geen problemen mee hebben. Maar als die er openlijk voor uitkomen worden ze lastig gevallen. En wat de heer Adolf hier mee te maken heeft? Geen ene bal. In ik vind dit beledigend en puurste racisme. Dat is blijkbaar wel toegestaan omdat dat geen getinte persoon was. En dat is het hele eiereneten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *