WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER ONTKENT ONDERBEZETTING AANPAK WOONOVERLAST SCHIEDAM

SCHIEDAM- Voor de aanpak van overbewoning, illegale kamerverhuur en het illegaal splitsen van woningen heeft de gemeente Schiedam twee voltijds medewerkers beschikbaar, vanuit het team Vergunningverlening en Handhaving (V en H). Volgens burgemeester Cor Lamers (CDA) is dat verdedigbaar en onder meer het gevolg van krapte op de arbeidsmarkt. Dat heeft de burgemeester gisteravond laten weten weten tijdens de raadscommissie.

Lamers: “We zijn met meer mensen binnen V en H bezig met multidisciplinaire woontaken, zoals kamerverhuur, splitsing, woonruimteverordening. We zien wel dat het team op dit moment een enorme arbeidsmarktprobleem heeft en dat er wel sprake is van onderbezetting. Dat we dus niet alle wensen en klachten, die we zelf hadden, op dit moment waar kunnen maken. Die twee fte is dus niet het hele team, maar is de bijdrage aan het interventieteam overlast.”

“We hebben ze nodig, want als je een woonoverlastcontrole doet, dan kun je openbare orde en veiligheid zaken tegenkomen, maar je kunt ook woonzaken tegenkomen en dan moet er wel direct, via een bestuurlijke actie vervolg op worden gegeven.”

Het interventieteam woonoverlast hanteert verschillende werkwijzen in de aanpak van woonoverlast, waaronder data gestuurd werken. Hiervoor kijken ze vanuit de eigen data onder andere naar langdurige leegstand, wat een indicator voor spookbewoning en adresfraude is. Ook wordt gekeken naar het aantal mensen dat staat ingeschreven op een adres die geen gezin of familie zijn, als indicator voor illegale kamerverhuur, illegaal splitsen of te veel woonachtigen ten opzichte van de toegestane 12m2.

Signalen van woonoverlast krijgt de gemeente binnen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een melding van interne of externe partners, bewoners of door middel van data-analyse. Hierop start men een administratief onderzoek. Waar nodig voeren ze een inspectie uit in de woning. Ook voert de gemeente gesprekken met betrokkene(n) en stellen ze bijvoorbeeld een buurtonderzoek in. Zo verkrijgt de gemeente, naar eigen zeggen, een goed en objectief beeld van de feitelijke situatie. Als de conclusie van het onderzoek is dat er iemand op een adres staat ingeschreven die er niet woont, wordt het klant Contact Centrum verzocht om een adresonderzoek te starten.

Eén gedachte over “BURGEMEESTER ONTKENT ONDERBEZETTING AANPAK WOONOVERLAST SCHIEDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *