Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER MAASSLUIS WIL NIET ZWIJGEN OVER ZWARTE PIET

Burgemeester Edo Haan (PvdA):  “Hoe kunnen wij als overheid een rol spelen die ook wel gewenst is, want ik denk dat wij niet langer kunnen zwijgen, als overheid, als politiek. Wij willen ook een gatheer zijn voor het debat in Nederland, maar willen daarin perse geen partij in zijn.”
Burgemeester Edo Haan (PvdA): “Hoe kunnen wij als overheid een rol spelen die ook wel gewenst is, want ik denk dat wij niet langer kunnen zwijgen, als overheid, als politiek. Wij willen ook een gastheer zijn voor het debat in Nederland, maar willen daarin perse geen partij zijn.”
MAASSLUIS- Burgemeester Edo Haan (PvdA) meent dat in Nederland sprake is van ‘een discussie over Zwarte Piet’ waarin hij ook voor zichzelf wel een rol ziet. Zo liet hij gisteravond weten best een debat te willen leiden, ‘tenminste als ordentelijke partijen daarom vragen’. Haan zei dit tijdens de raadscommissie over het verstekken van lespakketten over Zwarte Piet aan schoolkinderen in Maassluis.

De burgemeester zei: “Ik wil dus eigenlijk de stap maken dat we wegkomen uit die feitenvrije discussie die we nu in Nederland voeren. En waarin men elkaar toch wel grof bejegend. En waarin men elkaar met verhaaltjes om de oren slaat die gewoon aanwijsbaar onjuist zijn. Daar gewoon in historisch perspectief het verhaal eens neer te zetten. Dan gaan we dus eeuwen terug, Dat is niet het verhaal van Zwarte Piet, maar het verhaal van Sinterklaas.”

Uit herhaalde onderzoeken blijkt in Nederland een overgrote meerderheid voorstander van een traditionele Zwarte Piet. Daar tegenover staat een anti-Zwarte Pietenlobby die, naar schattingen op diverse internetfora, bestaat uit ongeveer twee- a driehonderd personen met een groot podium bij de NPO (VARA/NCRV) en de kranten. Volgens Haan betreft het desondanks ‘een discussie waarover wij niet langer kunnen zwijgen, als overheid, als politiek.’ Zo benadrukte de burgemeester gisteravond bij herhaling. “Heel het land heeft het erover. Heel veel discussies op tv en dergelijke. Dus om te zeggen ik ga daar niet over, dat vind ik eigenlijk te makkelijk. Wij willen gastheer zijn voor de ontvangst, voor Sinterklaas, en we willen dat met allure doen, zo dat ze over 20 jaar nog zeggen dat was leuk, zoals ze dat gedaan hebben in Maassluis. “

3 reacties op “BURGEMEESTER MAASSLUIS WIL NIET ZWIJGEN OVER ZWARTE PIET

    1. Vergeet het maar. Als dat zijn doel is hoeft hij maar een ding te doen: echte Zwarte Pieten eisen bij het Sinterklaasjournaal. Voor demonstranten (voor/tegen) is plaats op het industieterrein buiten het centrum. Probleem opgelost. Wedden dat dit allemaal vooral niet gaat gebeuren!

  1. Misschien wel als statement. Tot hier en niet verder. Nederland stond jarenlang bekend in de wereld als open en liberaal naar alle ‘kleuren’ en genders. Plotseling mogen we zonder represailles uitgemaakt worden voor rascist als we een keer een eigen mening hebben. Polities, joden, homo’s en lesbiennes enz worden structureel belachelijk gemaakt.
    Dit is gewoon een statement. Dit is nog van ons. Poten af!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *